Morská voda

Zem sa často nazýva modrou planétou. Nie je to prekvapujúce, pretože 3/4 jej povrchu (360 700 000 km2) pokrývajú oceány s priemernou hĺbkou 3 800 metrov. Povrch morí a oceánov je 2,45krát väčší ako povrch zeme.

Zem sa často nazýva modrou planétou. Nie je to prekvapujúce, pretože 3/4jej povrchu (360 700 000 km2) pokrývajú oceány s priemernou hĺbkou 3 800 metrov. Povrch morí a oceánov je 2,45krát väčší ako povrch zeme. Morská voda predstavuje 97 % zdrojov vody na zemi, zvyšné 3% sú v dvoch formách, 2 % vo forme ľadu a 1% tvoria sladké vody a vodné pary.

Morská voda ------------

Morská voda je neuveriteľne zložitý a komplexný systém prvkov a mikroorganizmov, ktorý obsahuje 96,5 % vody a 3,5 % iných látok. Ide o organické zložky, plyny (64 % dusík, 34 % kyslík) a zmes solí. Typickou vlastnosťou morskej vody je jej slanosť. Salinita (slanosť) morskej vody označuje koncentráciu minerálnych látok (solí) rozpustených v roztoku (obyčajne vo vode). Priemerná salinita je asi 3,5% ( každý 1 kilogram morskej vody obsahuje približne 35g rozpustenej soli), pričom najväčší podiel rozpustených látok má chlorid sodný, ktorý tvorí 78% ( každý 1 kilogram morskej vody obsahuje približne 35g rozpustenej soli). Obsah soli je v každom mori iný, prevažne sa pohybuje v rozmedzí 3,3 až 3,7%.

Atypické moria sú napr. Mŕtve more, ktoré jej obsahuje takmer desaťkrát toľko či Červené more, známe svojim extrémne vysokým obsahom soli 4,1%. A na druhej strane Baltské more s nízkym obsahom soli, len 0,7%. Vďaka svojim jednotlivým zložkám má morská voda blahodarné účinky na zdravie ľudského organizmu. Dalšími zložkami sú síran sodný, síran vápenatý, chlorid horečnatý, síran horečnatý, chlorid draselný, síran draselný, uhličitan strontnatý, zlato, mangán, striebro, meď, nikel, kobalt, molybdén, flór, antimón, železo, kremík, selén, síra, zinok a jód. Ďalšie zložky sa vyskytujú vo veľmi malých množstvách nato, aby sa dali detekovať bežnými analytickými postupmi.

Morská voda lieči

Vieme, že tajomstvo morskej vody nespočíva len v jej slanosti. Podľa mnohých vedeckých výskumov obsahuje omnoho viac ako sa predpokladalo. Laboratórne rozbory odhalili pozitívne účinky niektorých jej zložiek na ľudský organizmus a potvrdzujú viac menej známu skutočnosť, prečo je pobyt pri mori, kde sa väčšine ľudí z viacerých príčin dobre dýcha, tak vyhľadávaný a doporučovaný aj lekármi.

Stopové prvky

Morská voda je veľmi bohatá i na stopové prvky. Náš organizmus pozostáva približne zo 70 miliárd buniek. Každá funguje ako mikroskopické laboratórium neustále uskutočňujúce chemické reakcie na zabezpečenie správnej funkcie organizmu. Všetky tieto reakcie závisia od enzýmov, ktoré urýchľujú prakticky každú chemickú reakciu v tele. Aby chemická reakcia prebehla, enzýmy potrebujú spúšťač, a tým sú práve stopové prvky. Stopové prvky sú základnými spúšťačmi pre mnohé biochemické mechanizmy v tráviacom trakte, svaloch, obehovom a nervovom systéme. Napriek tomu, že sú v tele prítomné len v minimálnych množstvách, sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu a udržovanie jeho zdravej rovnováhy.

Existujú dva typy stopových prvkov: Neesenciálne stopové prvky - tieto sa obyčajne nevyskytujú v ľudskom organizme, nemajú žiadne prirodzené fyziologické účinky, ale majú farmakologické vlastnosti. Ide napr. o zlato, striebro, bizmut, hliník či lítium. Esenciálne stopové prvky - v ľudskom organizme bolo identifikovaných viac ako 80 prvkov, no len asi päťnásť je skutočne nevyhnutných. Sú označované ako esenciálne, pretože pôsobia ako katalyzátory biochemických reakcií. Tieto stopové prvky sú minerály, ktoré náš organizmus nedokáže vyprodukovať sám, a preto je potrebné získať ich zo stravy.

O nádche

Ako každoročne v tomto období - nezaklope, nezazvoní, jednoducho je tu... Prechladnutie a nepríjemnosti s ním spojené nás priviedli k nápadu ponúknuť možné komplexné riešenie nádchy. Na úvod len stručne známe fakty:

  • Nádcha je zápalové ochorenie sliznice nosa a prinosových dutín.
  • Príčinou akútnej nádchy bývajú vírusy a baktérie.
  • Pri každom akútnom zápale nosovej sliznice vznikajú aj zmeny v sliznici prinosových dutín. Vo väčšine prípadov tento zápal doznie súčasne so zápalom v nosovej dutine. Vedeli ste, že nádcha prechádza tromi rôznymi štádiami a každé je charakterizované inými príznakmi a tiež spôsobom liečby?

1. Začiatočné suché štádium:
typickými príznakmi sú suchá sliznica nosa, únava, tlak v hlave, zimomriavky a nutkanie na kýchanie. V tomto štádiu odporúčame zvlhčovať nosovú sliznicu fyziologickým roztokom morskej vody.

2. Katarové štádium:
vyteká veľa vodnatého hlienu, nos je zapchatý, slzia oči. Nádcha naplno vypukla.V tomto štádiu je mimoriadne dôležité uvoľniť opuch nosovej sliznice dekongestívami, aby mohol odtekať nahromadený sekrét, nenastalo upchatie prinosových dutín a následná sekundárna infekcia baktériami.

3. Hlienové štádium:
hlien je hustejší, zlepšuje sa čuchové vnímanie, no stále pretrváva pocit plného nosa a tlaku v dutinách, prípadne až bolesti hlavy a kašeľ. Dôležité je predísť zápalu dutín. Ak už je hlien vodovej alebo bielej farby, nádcha je vo svojej konečnej fáze.