Alergici na vajíčka: Pozor na očkovanie proti chrípke!

Chrípka je závažné, vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie. V súčasnej dobe neexistuje dostatočne účinná liečba chrípky. Jedinou spoľahlivou a bezpečnou ochranou proti chrípke je prevencia očkovaním.

Chrípkové obdobie sa podľa epidemiológov začína zhruba 1. októbra a končí sa 30. apríla. V 1 ml sekrétu z dýchacích ciest infikovaného človeka sa v prvých dvoch dňoch nachádza asi milión vírusových častíc. Na infikovanie ďalšieho človeka stačí niekoľko desiatok častíc.

Chrípka je závažné, vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie. V súčasnej dobe neexistuje dostatočne účinná liečba chrípky. Jedinou spoľahlivou a bezpečnou ochranou proti chrípke je prevencia očkovaním.

Aké vakcíny sa dnes používajú?

Dnešné protichrípkové vakcíny obsahujú inaktivované aktuálne protichrípkové vírusy. Získavajú sa rozmnožením vírusu chrípky na kuracích embryách. Sú bezpečné, vysoko imunogénne a vyvolávajú minimálne nežiadúce reakcie.

Chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter. Tieto zmeny laboratóriá svetovej zdravotníckej organizácie zachytávajú a výrobcovia očkovacích látok pripravujú potom pre každú očkovaciu sezónu novú vakcínu s novým aktuálnym zložením chrípkových vírusov. Preto je účinné len každoročné preočkovanie.

Kedy očkovať?

Očkovať sa začína začiatkom októbra až do konca februára. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 10 - 14 dní po podaní. Očkuje sa od 6 mesiacov veku. Dospelí aj deti 1 dávka. Chronicky chorým pacientom a deťom očkovaným proti chrípke prvýkrát sa odporúča podať 2 dávky v odstupe 1 mesiac.

Súvisiace odkazy:

Koho očkovať?

• Osoby, ktoré sú vystavené zvýšenému riziku komplikácií - s chronickými srdcovo-cievnymi, dýchacími, urologickými, krvnými ochoreniami; HIV pozitívny pacienti; osoby s cukrovkou; pri liečbe imunosupresívami;,...

• Osoby staršie ako 65 rokov

• Kojenci mladší ako 6 mesiacov (tu ale ešte nie je dobre preskúmaná reaktogenicita, imunogenicita a účinnosť vakcíny)

• Osoby, ktoré môžu prenášať chrípku na rizikových pacientov - zdravotnícky personál, personál v materských školách a jasliach, rodinný príslušníci rizikových osôb.

• Môžu sa očkovať aj tehotné ženy, u ktorých by sa mohlo objaviť zvýšené riziko komplikácií pri chrípkovom ochorení. Nedoporučuje sa však očkovať v 1. trimestri gravidity.

• Osoby na požiadanie - všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť chrípke

Komplikácie očkovania

Sezónna chrípka môže spôsobiť závažné a život ohrozujúce komplikácie, najmä u vysoko rizikových skupín, ako sú tehotné ženy, deti do 4 rokov, seniori nad 65 rokov a osoby s chronickým ochorením, ako je napríklad cukrovka, astma alebo ochorenie pľúc. Očkovanie je stále najlepšou ochranou proti vírusu chrípky.

Väčšina ľudí tolerovať vakcínu proti chrípke dobre, ale ľudia s určitými typmi alergií by mali byť opatrní. Pravidelné a vysoké dávky vakcíny sa aplikujú do svalu. Ľudia, ktorí dostanú injekcie proti chrípke môžu cítiť v mieste vpichu bolesť, opuch, začervenanie, majú aj svalové bolesti alebo nízke horúčky.

Alergické reakcie

Hoci sú alergické reakcie zriedkavé, môžu jednotlivé zložky vakcíny proti chrípke spôsobiť mierne až závažné alergické reakcie. Medzi tieto zložky patria vaječné bielkoviny a antibiotiká, ktoré sa používajú, aby sa zabránilo rastu baktérií, plus konzervačné látky. Príznaky sa zvyčajne objavujú od niekoľkých minút do niekoľkých hodín po očkovaní.

Mierne alergické reakcie sú obvykle obmedzené na oblasť okolo miesta vpichu. Koža môže svrbieť a byť červená, opuchnutá a hrboľatá. Medzi závažnejšie alergické reakcie patrí žihľavka, opuch pier alebo očí, závraty, rýchly srdcový tep, ťažkosti s dýchaním, zachrípnutie, dýchavičnosť, strata vedomia a šok.

Chrípková vakcína obsahuje vaječné bielkoviny, pretože súčasti vírusu sa pestujú v slepačích vajciach. Ak máte alergiu na vajcia, môže dôjsť k reakcii na vakcínu proti chrípke. Ľudia s ťažkou alergiou na vajcia, majú prejavy ako zvracanie, ťažkosti s dýchaním alebo iné závažné príznaky.

Prevencia

V chrípkovom období by sme sa mali čo najmenej zdržiavať v preplnených, málo vzdušných miestnostiach, viac vetrať uzavreté priestory, umývať si častejšie ruky a celkovo dbať na hygienu, vyhýbať sa kontaktu s už infikovanými.