Aký čaj nám môže vyvolať rakovinu pažeráka?
Pitie príliš horúceho čaju môže spôsobiť rakovinu pažeráka, tvrdia iránski vedci. Ľudia by preto mali podľa nich horúce nápoje pred konzumáciou najprv nechať vychladnúť.
Zabudnite na vriaci čaj!
S rakovinou pažeráka doterajšie štúdie spájali najmä tabak a alkohol, no podľa štúdie publikovanej v British Medical Journal môžu cestu k vzniku tumorov "vydláždiť" aj vriace nápoje. Pitie čaju s teplotou vyššou ako 70 stupňov Celzia podľa vedcov osemnásobne zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka v porovnaní s "usrkávaním" vlažného čaju s teplotou nižšou ako 65 stupňov.
Reza Malekzadeh z Teheránskej univerzity spolu s kolegami skúmal zvyklosti pri pití čaju u 300 ľudí trpiacich rakovinou pažeráka a ďalších 571 zdravých mužov a žien z rovnakej oblasti na severe Iránu. V tomto regióne je totiž najvyšší výskyt rakoviny pažeráka na svete, no počet fajčiarov a konzumácia tabaku sú najnižšie na svete.
Takmer všetci dobrovoľníci ale pili pravidelne čierny čaj - viac ako liter denne. Vedci pritom zistili, že ľudia, ktorí zvyknú piť čaj menej ako dve minúty po zaliatí, sú päťkrát náchylnejší k vzniku rakoviny, v porovnaní s tými, ktorí si naň počkajú štyri minúty, prípadne dlhšie.
Ako poznamenali, podľa britských štúdií, zvyknú ľudia piť čaj s priemernou teplotou 56 až 60 stupňov. I keď nie je úplne jasné, ako horúci čaj spôsobuje rakovinu, predpokladajú, že rozvoj ochorenia môžu iniciovať opakované popáleniny sliznice hrdla.
Americkí a japonskí vedci nedávno zverejnili výsledky svojich štúdií, podľa ktorých obyvateľom východnej Ázie - Číňanom, Japoncom a Kórejčanom, chýbajú isté enzýmy, čo ich vystavuje vyššiemu riziku vzniku rakoviny pažeráka, keď pijú alkohol. Rakovina pažeráka ročne zabije vyše 500-tisíc ľudí na svete.