Ako sa dá jesť menej bez trápenia?
BRATISLAVA 10. septembra (WBN/PR) – Tajomstvo úspešnej a trvalej štíhlosti z hľadiska stravovania závisí od dvoch faktorov:
Jedlá, ktoré konzumujete, musia spĺňať kategóriu Update1. Musia mať nízky obsah rýchlovstrebateľných sacharidov a nízky glykemický index do 30 (viac na www.update.sk).
Organizmus takto dokáže na základe menšieho množstva sacharidov ukladať do zásob menej. Nízky GI zabezpečuje, že vaša glykémia nebude prudko stúpať, a tak pankreas nebude produkovať nadmerné množstvo inzulínu. Nezabudnite, len inzulín je zodpovedný za ukladanie tukov!
Takéto „ohľaduplné“ jedlá sú napr. mäso, zelenina, naturálne mliečne výrobky, nie príliš sladké ovocie a, samozrejme, všetky produkty Norbi Update. Nevadí, ak je jedlo tak trochu mastnejšie, keďže v tuku nie sú sacharidy a GI má nulový. To znamená, že nenastane segregácia inzulínu a tuk sa nedokáže ani uložiť, ak k nemu nejete potraviny s vysokým GI.
Časový faktor! Po prvé – nenapchávajte sa na konci dňa tesne pred spaním, lebo budete mať nepokojný spánok. Počas neho nedokážete spotrebovať energiu, ktorú ste prijali stravou, takže zostáva vo vašom tele. Po druhé – dbajte na primeranú rýchlosť jedenia, čiže nikdy nejedzte ako o preteky! Jedzte pomaly a pokojne. Po prvej hŕstke jedla chvíľu počkajte, napite sa a ak je možné, rozprávajte sa asi 15 minút! Takto dostane zodpovedajúca časť mozgu včas informáciu o sýtosti a dosiahnete, že zjete len toľko, koľko potrebujete. Viete čo je základným pravidlom chudnutia? Pokračovanie TU