4 prekvapivé výhody, prečo sa najesť neskoro v noci

Mnohokrát ste už počuli niekoho hovoriť, že ak chcete schudnúť, nemali by ste jesť v noci? Alebo, že jesť príliš neskoro, je istý recept na zvýšenie telesnej hmotnosti. Napriek tomu, čo už o vyjedaní chladničky za súmraku viete, pravda je niekde inde.

Mnohokrát ste už počuli niekoho hovoriť, že ak chcete schudnúť, nemali by ste jesť v noci? Alebo, že jesť príliš neskoro, je istý recept na zvýšenie telesnej hmotnosti. Napriek tomu, čo už o vyjedaní chladničky za súmraku viete, pravda je niekde inde.

V skutočnosti môžete jesť niektoré potraviny bez toho, aby ovplyvnili váš zámer schudnúť. Nebojte sa, nič magického sa nestane, keď hodiny udrú osem alebo deväť večer. Odkiaľ vlastne pochádza toto čudné fitnes pravidlo?

Večer sú už ľudia vo všeobecnosti menej aktívni, čo znamená, že spaľujú aj menej kalórií. Aj preto sa zdá, že konzumácia večere z vás do rána urobí bacuľku. No ľudia, ktorí majú zdravé stravovacie návyky si môžu dať večer aj väčší kalorický príjem. Jesť v noci nie je zlé za správnych okolností.

Ak zistíte, že do seba hádžete bezhlavo jedno jedlo za druhým, potom by ste príjem kalórií obmedziť mali. Je dôležité dodržiavať tieto štyri prekvapujúce stravovacie stratégie, ktoré vám môžu pomôcť schudnúť a zlepšiť aj výkon v posilňovni. Tak čo večer s pokojom jesť?

1. Večera s nízkym GI vám pomôže kontrolovať krvný cukor na zajtra

Nie je všetko začínať nový deň iba výdatným spánkom. Dôležité je aj to, čo si dávate deň predtým na večeru. Štúdia zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že to, čo jete na večeru môže ovplyvniť, ako vaše telo reaguje na to, čo jete na druhý deň na raňajky.

Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí jedli večeru s nízkym glykemickým indexom boli schopní lepšie regulovať hladinu cukru v krvi po raňajkách na druhý deň ráno. Optimalizácia kontroly krvného cukru je dôležitá nielen pre udržanie si telesnej hmotnosti, ale aj pre vaše celkové zdravie.

Na večeru, ktorá vám pomôže lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi si vyberte šošovicu, fazuľu, sladké zemiaky alebo listovú zeleninu a chudé bielkoviny, ako sú kuracie prsia, chudé hovädzie alebo ryby.

2. Nie všetky sacharidy sa premenia na tuk, ak ich zjete neskoro v noci

Cvičenie je jedna z najdôležitejších činností v živote, ktorá má najväčší vplyv na to, ako fungujú vaše telesné procesy a ako metabolizujete jedlo. Keď cvičíte, vaše telo sa mení nielen zvonku, ale aj zvnútra.

Keď ste aktívni, organizmus potrebuje viac sacharidov. Vtedy sa nemusíte trápiť nad ich konzumáciou v akúkoľvek dennú dobu. Stále je na svete veľa ľudí v omyle, že musia zadržiavať príjem sacharidov v noci zo strachu, že sa tieto uložia vo forme tuku v tele, pretože ich už nevyužili pri tréningu.

Za necelých 45 minút po tréningu, by vaše telo malo jesť živiny, ktoré mu pomáhajú zregenerovať sa. Jedzte zdravé sacharidy, ktoré dodajú vášmu telu stratenú energiu. Patria sem sladké zemiaky a banány, ktoré doslova natankujú vaše svaly energiou, aby bolo na druhý deň pripravené znova trénovať.

3. Konzumácia sacharidov v noci môže pomôcť ovládať hlad

Nedávna štúdia zistila, že konzumácia sacharidov v noci môže skutočne pomôcť kontrolovať vašu chuť k jedlu po celý deň. Výskumníci testovali skupinu 60 obéznych žien a mužov, ktorí mali dodržiavať diétu. Prvý diétny plán rozšírili o sacharidy na rovnomerný príjem po celý deň, zatiaľ čo druhá skupina sa sústredila na väčšiu konzumáciu sacharidov pri večeri.

Výsledky ukázali, že účastníci, ktorí jedli najviac sacharidov v noci prešli hormonálnymi zmenami, ktoré znížili ich neovládateľný hlad, čo je kľúčová stratégia k dlhodobému úspechu chudnutia.

Hormóny hladu zostávajú zvýšené aspoň 18 mesiacov od ukončenia každej „zázračnej“ diéty, pri ktorej telo trápite. Namiesto zbavovania sa hoci malého množstva sacharidov v noci, radšej sa sústreďte, aby ste ich nejedli veľa počas celého dňa.

4. Proteín pred spaním vám pomôže budovať svalovú hmotu, kým spíte

Mýtus o jedle pred spaním je, že telo potravu netrávi, kým spíte. Omyl. Kým spíte, vaše telo je hore, inak by ste zomreli. Len niektoré funkcie sú oslabené. Srdce pumpuje vašu krv, vaše pľúca pumpujú zase vzduch. Pečeň sa čistí, detoxikuje sa aj pokožka.

Strategické jedlá, s ktorými by ste mali ísť do postele sú tie, ktoré vám pomôžu optimalizovať úsilie budovať svaly. Kulturisti už dávno vedia, že súčasťou ich nočnej stravy by mal byť proteín ako mlieko, syry, jogurty, ktorý podporuje budovanie svalov počas spánku. Proteín spotrebovaný bezprostredne pred spaním napomáha nárastu svalovej hmoty, oprave a akejsi údržbe počas nočného zotavenia sa.