Nikdy neschudnete: Už aj do korenia začali pridávať cukor!

Príjem cukru na osobu vzrástol za posledných tridsať rokov o 20%. Strava s vysokým obsahom cukru znamená zvýšené riziko zdravotných problémov. Bohužiaľ, znižovanie príjmu tejto škodlivej látky pre zdravie môže byť ťažké.

Príjem cukru na osobu vzrástol za posledných tridsať rokov o 20%. Strava s vysokým obsahom cukru znamená zvýšené riziko zdravotných problémov. Bohužiaľ, znižovanie príjmu tejto škodlivej látky pre zdravie môže byť ťažké, pretože ju nájdeme takmer v každom spracovanom produkte.

Podľa odborníkov na výživu by dospelé ženy nemali zjesť denne viac ako 6 lyžičiek pridaného cukru denne, čo je okolo 25 gramov, zatiaľ čo muži by mali zostať pod 9 lyžičkami, čo je cca 35 gramov. To zodpovedá asi 100 kalóriám za deň u žien a 150 u mužov.

Ak chcete zostať v rámci týchto limitov, zabudnite na sladkosti, dezerty, kokakolu a spracované jedlo. Pokiaľ sa prejete cukrom, stále dbajte na to, že by ste ho nemali zjesť denne viac ako 90 gramov, čo je horná hranica!

Normálny príjem

Napriek odporúčaniam týkajúcim sa zdravej spotreby cukru, priemerný Slovák skonzumuje okolo 20 lyžičiek cukru denne. Vďaka širokej škále sladených potravín v regáloch obchodov s potravinami. Je to zásah nielen do našej peňaženky, ale aj do zdravia.

Koreničky plné cukru

Väčšina pridaného cukru, ktorý konzumujeme prichádza vo forme nealkoholických nápojov, sladkostí, maškŕt a baleného občerstvenia. Dokonca aj do korenia sa už začína pridávať cukor.

Dôsledky pre zdravie

Príliš veľa cukru v pravidelných intervaloch zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, čo by mohlo viesť k rozvoju cukrovky. Vzhľadom k tomu, že cukor obsahuje prázdne kalórie, jesť sladké potraviny spôsobuje iba zvýšenie telesnej hmotnosti a vznik obezity.

Strava s vysokým obsahom cukru tiež zvyšuje vaše šance na problémy so zubami, vrátane zápalu ústnej dutiny a zubného kazu. Vysoké hladiny cukru v krvi sú spojené so zvýšením hladiny cholesterolu a tukov v krvi, čo znamená riziko srdcových ochorení.

Tipy, ako sa zbaviť cukru v strave

Zníženie príjmu cukru chráni vaše zdravie, ale dostať sa do normálneho príjmu je námaha. Tu je niekoľko návrhov, ktoré vám pomôžu znížiť spotrebu cukru a znížiť riziko zdravotných komplikácií.

Začnite pomaly, aby ste zabránili abstinenčným príznakom. Potom zvoľte sladké dobroty, bez ktorých by ste to nemohli vydržať, ale ostatné preskočte.

Popozerajte sa po výrobkoch, ktoré neobsahujú pridaný cukor a skúste náhrady cukru. Prečítajte si pozorne popisky skrytých zdrojov cukru, ktoré obsahujú ovocný cukor, kukuričný sirup, dextrózu, glukózu, laktózu, maltózu, melasu a nič z toho nekonzumujte.