Ako môže otec vplývať na nenarodené dieťa?

Zatiaľ, čo sú matky zodpovedné za poskytovanie podpory pri vývoji života nenarodeného dieťaťa, stále existujú veci, ktoré môže urobiť aj budúci otecko, aby sa pridal ku zdraviu a pohode svojho očakávaného dieťatka v partnerkinom brušku.

muz_zena_tehotenstvo_14-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Tým, že sa takto muž vlastne pripravuje v predstihu, dieťa si začína zvykať na jeho hlas a sám otecko si vytvára už starostlivé, otcovské prostredie a prispieva k budúcej výchove prvými krokmi. Veľa budúcich oteckov napríklad prestáva fajčiť a začína sa aj zdravšie stravovať.


Prečítajte si o tehotenstve viac:

Priebeh a popis tehotenstva

Priamy vplyv

Zrejme najpriamejší vplyv na spôsob, ako mať dosah na dieťa pred jeho narodením je rozprávať sa s ním, púšťať mu klasickú hudbu, alebo dokonca čítať rozprávky. Už v 18. týždni tehotenstva totiž môžu deti počuť a reagovať na vonkajšie podnety a zvuky.

Výskum dokázal, že ihneď po narodení vie novorodenec rozpoznať hlas svojej matky. Hudba sama o sebe je pre bábätko pred pôrodom mimoriadne dôležitá. Pomáha mu lepšie reagovať na zvukové vibrácie, asociácie, ktoré sú dôležité pre osvojovanie si zvukového jazyka, akonáhle sa narodí. Môže to tiež zlepšiť jeho jemnú motoriku. 

Keď už prehrávať hudbu dieťaťu, vyberajte klasickú hudbu, ktorá má harmonické tóny a pôsobí dobre aj na matku. V niektorých obchodoch môžete dokonca dostať kompilačné CD s klasickou hudbou pre nenarodené detičky a tehuľky. Akonáhle sa vaše dieťa narodí, rozprávajte sa s ním a čo najskôr mu dajte obaja najavo, že ste tu pre neho, a že je v bezpečí.

Nepriamy vplyv

Šťastná mamička vychováva svoje dieťa zdravo, takže je veľmi dôležité, aby bol aj vzťah s jej partnerom zdravý. Je to skvelý spôsob, ako ovplyvniť budúcnosť svojho nenarodeného dieťaťa. Tehotné ženy potrebujú veľa odpočinku, málo stresu, a ak je to možné aj veľa zdravej výživy. tehotenstvo_vyziva_14-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Veľa vecí, ktoré môže muž urobiť nepriamo pre svoje nenarodené dieťa je navštevovať napríklad prenatálne kurzy so svojou tehotnou partnerkou, byť jej neustále oporou, podporovať ju v zdravej výžive a udržiavať doma úroveň stresu na najnižšom bode.

Ďalšia vec, ktorá má rozhodujúci vplyv na dieťa je fajčenie. Ak fajčíte, prestaňte s tým. Ak nemôžete prestať, nefajčite v okolí tehotnej matky. Podľa vedcov deti rodičov, ktorí fajčia majú 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na syndróm náhleho úmrtia ako tie deti, ktoré sa narodili do nefajčiarskej rodiny.


Prečítajte si o tehotenstve aj tento článok:

Priebeh a popis tehotenstva

EMA737

Ja osobne som v prečítal svojej dcére ešte v brušku 100 pohádek o princeznách tak som sa vyrovnal so šokom, že budem mať dcéru... dodnes s nimi zaspáva a to má už roky tri. Každý večer spolu zaspávame s čučkaním a prnceznami. Má rada môj hlas a myslím že je to najmä tým že od úplne malého embrya sme v kontakte xxx