Sú puknuté vajíčka vhodné na konzumáciu?
Zdroj foto: Shutterstock.com
No nedokážu sa zlikvidovať úplne. Skontrolujte stav vašich vajíčok ešte pred nákupom, aby ste sa ubezpečili, že nie ste vystavení potravine, ktorá by mohla prenášať choroby.
Praskliny a baktérie
Vnútri neporušenej škrupiny sú vajcia (bielko a žĺtok) takmer sterilné. Málokedy obsahujú baktérie. Vajcia majú vysokú koncentráciu živín. Chladenie, ako aj varenie vajec, môže výrazne znížiť pravdepodobnosť, že sa v nich začnú premnožovať škodlivé baktérie. Prasknutá vajcia však vždy obsahujú väčšie množstvo baktérií, a preto nie sú bezpečné na konzumáciu.
Prečítajte si tiež:
Aké vitamíny dostanete z jedného vajíčka?
Patogény
Najbežnejším patogénom býva baktéria salmonella enteritidis. Nachádza sa zhruba na 1 z 20 000 neporušených vajec. Baktérie na škrupine vstupujú do vajca prasklinou. Ak sa u vás objaví nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče alebo bolesti hlavy po jedle vajíčka, mohli ste byť vystavení nežiaducim účinkom salmonely alebo iných patogénov.
Kontrola vajec
Pri nákupe skontrolujte, či nie sú vajíčka prasknuté a skontrolujte aj dátum spotreby. Obyčajne stačí otvoriť len kartón vajec a vizuálne poprezerať možné praskliny. Ak ste napriek opatreniam prišli domov s vajíčkami, ktoré sú popraskané, zbavte sa ich.
Čistenie a skladovanie vajec
Vaječné škrupiny radšej neumývajte, pretože obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez póry. Ak už naozaj potrebujete vajcia poumývať, snažte sa ich čo najskôr spotrebovať. Čo sa týka skladovanie, poškodené vajcia a škrupiny by rozhodne nemali byť spolu s nepoškodenými vajcami.
Pozor na vodu!
Treba si dávať pozor na zrážanie vody na škrupine, pretože spätne podporuje rast baktérií a ich prenikanie do vajca. Takéto vajce potom môže byť zdravotne závadné.
Falošné známky kontaminácie
Otvorili ste vajíčko a zvnútra sa vám ukázala ružová farbu vaječného bielka? Krvavé škvrny alebo zakalené bielky však nie sú známky kontaminácie. Farba žĺtku sa tiež líši od vajíčka k vajíčku a nie je nevyhnutne známkou patogénneho vplyvu.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Krvné škvrny sú výsledkom prasknutia ciev alebo steny vajcovodu pri vývine vajíčka. Vajíčka s krvavými škvrnami nie sú o nič menej výživnejšie. Ak vajce pláva vo vode, je to zase známka toho, že je už staršie, no stále je bezpečné na konzumáciu. Zelený kruh okolo žĺtka uvareného vajíčka je rovnako bezpečný a týka sa skôr spôsobu varenia, ako prítomnosti choroboplodných zárodkov.
Bezpečnosť
Udržujte vajíčka neustále v chladničke a umyte si ruky po každom otvorení škrupiny, aby ste zamedzili riziku salmonely. Vajcia sú alergény a môžu spôsobiť vyrážky a ďalšie reakcie. Nepleťte si však alergickú reakciu alebo vyrážku s reakciou od kontaminovaného vajíčka.
Prečítajte si aj tento článok: