Dva poháre piva denne: Liek na mužské srdce?

Je osviežujúce, s nezameniteľnou horkastou chuťou a aspoň raz do mesiaca ho konzumuje približne 80 percent dospelých Slovákov. Málokto ale vie, že pivo je aj plné vitamínov a látok prospešných pre ľudský organizmus a reči o tom, že z neho rastie brucho sa vôbec nezakladajú na pravde.

Je osviežujúce, s nezameniteľnou horkastou chuťou a aspoň raz do mesiaca ho konzumuje približne 80 percent dospelých Slovákov. Málokto ale vie, že pivo je aj plné vitamínov a látok prospešných pre ľudský organizmus a reči o tom, že z neho rastie brucho sa vôbec nezakladajú na pravde.

Konzumáciu piva skúmali vedci v Nemecku, Dánsku ale aj v susednej Českej republike. Na základe pozorovaní dospeli k záveru, že pitie piva nespôsobuje obezitu v oblasti brucha.

Vedci z Kodane skúmali rozdiely medzi celkovou obezitou a abdominálnou obezitou (definovanou podľa obvodu pása) a na základe zistených údajov potvrdili, že pivo nie je príčinou tuku nahromadeného v oblasti brucha. K rovnakému záveru prišli aj anglickí špecialisti, ktorí robili test na vzorke 2000 Čechov, v ktorej boli tak abstinenti, ako aj milovníci piva. Po vyhodnotení všetkých údajov vyhlásili, že sa nepotvrdilo, že tí, čo pijú pivo majú väčšie brucho, ako abstinenti.

Pivo ako zdroj vitamínov a minerálov

Okrem toho, pivo je zdrojom aj mnohých vitamínov a iných látok, ktoré majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. U mužov, ktorí vypijú dva poháre piva denne, sa podľa niektorých štúdií, znižuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia až o 31%. Pivo obsahuje aj množstvo minerálov (draslík, sodík, chloridy, vápnik, fosfor, horčík a kremík).

Súvisiace odkazy:

Z vitamínov sú najvýznamnejšie vitamíny skupiny B a kyselina listová. Ich vysoký podiel priaznivo podporuje metabolizmus a regeneráciu kože. „Čo sa kalórií týka, pivo ich má síce rovnaký počet ako ovocná šťava, zároveň má ale trikrát menej cukru a neobsahuje nijaké tuky. Je to teda najmenej kalorický alkoholický nápoj”, uviedla vedúca oddelenia biochemickej technológie STU Bratislava Doc. Ing. Daniela Šmogrovičová, PhD.

„Výživová hodnota štvrť litra piva zodpovedá napríklad 150 gramom zemiakov, 50 gramom chleba, 15 gramom masla či 90 gramom mäsa,“ uvádza na porovnanie.

Fáma sa nepotvrdila

Kde potom vznikla fáma o pivnom bruchu? Podľa vedcov ju spôsobil životný štýl niektorých pivárov. Problémom je, že zdatný pivár si dá k obľúbené moku nezriedka tanier údenín a problémy nielen s váhou narastajú. Je však oveľa viac ľudí, síce pivo pijú, ale zdravo sa stravujú, cvičia a nemajú žiadne pivné brucho.