Špinavé zuby: Škodíte mozgu a môžete „ohlúpnuť!

Zlý stav zubov a ochorenia ďasien môžu byť spojené s Alzheimerovou chorobou a demenciou, Už v minulosti naznačovali štúdie spojenie medzi zdravím ústnej dutiny a demenciou. Vedci sa pozreli na vzorky mozgu 10 ľudí bez demencie a 10 ľudí s demenciou.

Zlý stav zubov a ochorenia ďasien môžu byť údajne spojené s Alzheimerovou chorobou a demenciou. Už v minulosti niektoré štúdie naznačovali spojenie medzi zdravím ústnej dutiny a demenciou.

Vzorky a Alzheimer
Vedci sa pozreli na vzorky mozgu 10 ľudí bez demencie a 10 ľudí s demenciou. V poškodenom mozgu našli baktérie Porphyromonas gingivalis, a to až u štyroch osôb s demenciou. Táto baktéria môže hrať úlohu v zmenách v mozgu pri Alzheimerovej chorobe, čo prispieva k príznakom zahrňujúcim zmätok a zlú pamäť.

Súvisiace odkazy:

Každodenné aktivity, ako je konzumácia potravy a nečistenie si zubov, plus niektoré stomatologické ošetrenie pokazených zubov, by mohlo umožniť vstup baktériám do mozgu. "Pracujeme na teórii, že keď je mozog opakovane vystavený baktériám alebo nečistotám z našich ďasien, nasledujúca imunitná reakcia vedie k odumieraniu nervových buniek a možnej strate pamäti," hovorí Sim Singhrao, PhD, vedúci výskumný pracovník Research UK.

To by mohlo znamenať, že včasné návštevy u zubára by mohli byť dôležité aj pre zdravie mozgu, nielen našich zubov. Cieľom do budúcna je zistiť, či baktéria P. gingivalis môže byť použitá ako marker a pomocou jednoduchého krvného testu sa bude môcť predvídať vývoj Alzheimerovej choroby u rizikových pacientov.

Výskum v nedohľadne?

Pre túto chvíľu je ešte potrebné preukázať, či zlá zubná hygiena môže viesť skutočne k demencii u zdravých ľudí. Je tiež pravdepodobné, že tieto baktérie by mohli súčasný stav ochorenia mozgu ešte zhoršovať.

Množstvo štúdií, ktoré skúmajú súvislosť medzi demenciou a zápalovými faktormi, vrátane zlého zubného zdravia, ešte nedali tejto myšlienke zelenú a je potrebný ďalší výskum v tejto dôležitej oblasti.

Vedci ešte na 100% nevedia, či len prítomnosť týchto baktérií v mozgu skutočne prispieva k ochoreniu. Je možné, že zníženie ústnej hygieny, môže byť dôsledkom neskoršej fázy Alzheimerovej choroby, skôr než príčinou.