Môžeme oslepnúť aj z tuniakovej konzervy?
Tuniak obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, bielkovín a vitamínov. Bohužiaľ, tiež má v sebe nezdravé kontaminanty ako je ortuť. Ortuť je prirodzene sa vyskytujúci chemický prvok, ktorý sa uvoľňuje do vzduchu pri priemyselnom znečistení. Zo vzduchu potom klesá dolu a usádza sa do riek a oceánov. Tam sa hromadí v rybách, ktoré obývajú tieto vody. Aby ste mali z rýb na tanieri zdravotné výhody, ale sa aj vyhli rizikám spojeným s nadmernou expozíciou ortuti v tele, je potrebné konzumovať napr. obľúbeného konzervovaného tuniaka s mierou.
Konzervovaný tuniak je pohodlný, lacný zdroj omega-3 mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre vývoj mozgu plodu a celkového nervového systému. Je však nutné, aby sa tehotným ženám a dojčiacim matkám zamedzilo intoxikovať sa práve ortuťou. Nenarodené a malé deti vystavené vysokým hladinám ortuti sú v ohrození pred problémami zraku, zníženej inteligencie, alebo inými vývojovými problémami.
Súvisiace články:
- Konzumácia rýb zlepšuje činnosť mozgu
- Zdroje antioxidantov vo výžive
- Ako narábať s tukmi pri chudnutí?
Odporúča sa, aby ženy, ktoré môžu otehotnieť, tehotné ženy, dojčiace a malé deti obmedzili spotrebu rýb na maximálne jednu konzervu týždenne. To zahŕňa aj konzervy tuniaka svetlého alebo žltoplutvého, ktorý je menšia ryba a má v sebe relatívne nižšie hladiny ortuti než väčšie tuniaky.
Aj keď ženy v reprodukčnom veku a malé deti sú najviac náchylné k nebezpečenstvu otravy ortuťou, aj zvyšok populácie by mal stále dbať na príjem morských plodov do organizmu. Nedávne štúdie spojené so spotrebou vysokého množstva ortuti z rýb hovoria o neurologických, kardiovaskulárnych a imunitných systémových poruchách.
A hoci sa ešte neobjavili prípady, kedy by morské ryby okato spôsobili závažné choroby ich konzumáciou, aj tak by ste sa mali zoznámiť s príznakmi a symptómami otravy ortuťou. Organické otravy ortuťou zvyčajne nespôsobujú akútne príznaky. Postupom času sa ale vyvinie kožná necitlivosť, tras, problémy s pamäťou, ťažkosti s chôdzou a problémy s videním. Medzi ďalšie vysoko rizikové skupiny rýb patria kráľovské makrely, ale aj žralok.
Pridajte sa aj dnes do fóra, kde sa diskutuje o RECEPTOCH:
Ako diétne a chutne pripraviť ryby? Ste majster v kuchyni na stredomorskú stravu? Diskutujte o zdravej rybacej výžive v téme: Ryby a zdravé recepty.