Schudnete len tým, že vysadíte cukor?

Môže to znieť lákavo, dokonca sa dokážete aj na pár týždňov vzdať sladkého. Je to však skutočne pravda, že zbavením sa čokolád a sušienok, najväčších nepriateľov štíhlej postavy, z nás hneď opadne nadmerný tuk?

Môže to znieť lákavo, dokonca sa dokážete aj na pár týždňov vzdať sladkého. Je to však skutočne pravda, že zbavením sa čokolád a sušienok, najväčších nepriateľov štíhlej postavy, z nás hneď opadne nadmerný tuk?

Zásada - príjem a výdaj energie - nám hovorí, že vzdať sa cukru môže pomôcť pri chudnutí. Najmä, ak ste doteraz cukor konzumovali vo veľkom. Kalórie sú kľúčové jednotky, pokiaľ ide o chudnutie. Až na pár výnimiek, skoro všetky potraviny majú väčší či menší počet kalórií. Tak si na ne dávajte pozor, keď jete aj pijete, a začnite obmedzovať hlavne príjem cukru.

Kalorický deficit

Ak chcete prísť o nadbytočnú váhu, je nutné si vyrobiť kalorický deficit. Strata približne 3500 kalórií znamená zbavenie sa pol kila tuku. Ak sa vzdáte vašich pravidelných čajových sladkostí alebo zmrzliny, telu tak bude chýbať asi 250 kalórií denne. Každé dva týždne tak poviete 0,5 kg tuku zbohom. Ak sa do toho vrhnete poriadne, 500 kalórií denne môže mať za následok stratu pol kila týždenne!

Súvisiace články:

Niektoré formy cukru sú zdravšie ako ostatné. Tie môžete nájsť v ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch. Nielen, že obsahujú veľa vitamínov, minerálov a ďalších výživných látok potrebných pre vaše zdravie, ale všetky majú pomerne nízky obsah kalórií. Aj samotní lekári sa zhodujú v tom, že pridať do jedla viac ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov, vám urýchli vaše chudnutie. Prečo sú si takí istí? Kvôli vysokému obsahu vlákniny, ktorá pomáha zachovať pocit sýtosti a človek tak nemá potrebu prejedať sa.

Pridaný cukor

Potraviny s prídavkom cukru ako sú koláče, sušienky, müsli tyčinky či pizza často obsahujú stužené tuky. Potraviny s vysokým obsahom tuku majú tendenciu byť aj vysoko kalorické. Zlá správa je, že vám pridajú pár rýchlych centimetrov do pásu.

Ak sa rozhodnete skutočne niečo pre vaše telo robiť, odporúčame vám obmedziť príjem potravín s pridaným cukrom na menej ako 15 percent príjmu z vašich všetkých denných kalórií. Ak sa vaša strava skladá z 2000 kalórií, mali by ste jesť maximálne 300 kalórií pevných tukov a pridaného cukru.

Pridajte sa aj dnes do fóra, KDE SA CHUDNE: