AKTUALITA: Prvý výskyt alergénu Ambrózia u nás!

Sledujte peľové spravodajstvo na hlavnej stránke Zdravie.sk a dozviete sa vždy prví o výskyte nových alergií a ako s nimi bojovať.

Ak máte tendenciu byť „prechladnutí“ v rovnakom čase každý rok, môžu byť na vine sezónne alergie. Senná nádcha a alergie na peľ, plesne, prach a zvieracie alergény môžu spôsobovať únavu, ale aj bolesti tela. Príznaky alergie vás udržia hore aj celú noc. Snažíte sa dýchať cez zapchatý nos, cítite tupé bolesti hlavy, čo z vás vysáva energiu. Alergia tiež môže trvať dlhšie ako prechladnutie alebo chrípka.

**Kliknite si na našu Komunitu alergikov: Viac informácií o alergiách sa dočítate [TU](/sekcia/1128/alergia/)**

Alergia je precitlivenosť, klinicky nežiaduca reakcia imunitného systému na vonkajšie podnety (alergény) prostredia. Alergény, vyvolávajúce alergické reakcie, sú veľmi rozmanité. V našich podmienkach vyvoláva precitlivenosť najčastejšie peľ rôznych tráv, stromov, bielkovinové zložky potravy, antigény kože psov, mačiek, prach s časticami odumretých tiel hmyzu (roztoče).

Podmienkou vzniku alergie na peľ je jeho dostatočné šírenie do ovzdušia pomocou vetra. Peľové zrnko bežne preletí 50 – 100 km. Vo veľkej výške až do vzdialenosti niekoľko tisíc kilometrov.

Prvý výskyt alergénu Ambrózia!

Monitorovacia stanica v Žiline zaznamenala prvý výskyt alergénu Ambrózia v našom ovzduší. Ambrózia kvitne od augusta do októbra, dostala sa k nám z juhu a jej peľ je výrazne agresívny. Stále častejšie ju vídať ako zaplavuje kraje ciest a chodníky.

Podľa najnovších odhadov dokáže vyprodukovať za rok vyše 50-tisíc semien. Ich životnosť sú dve ľudské generácie. Semená sa prenášajú na dopravných prostriedkoch, objavujú sa napríklad v nekvalitnom krmive pre vtáky. Na Ambróziu je citlivých približne 80 % alergikov! Ak sa zdržiavate vonku, je dôležité chrániť si oči slnečnými okuliarmi, mať prikrývku na vlasoch. Po príchode domov je vhodná sprcha a umytie vlasov.

_**Tip:** Hľadáte prehľad peľových správ? Prinášame Vám ich v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva [TU](/pelove-spravy/)_
### Vyberáme top diskusie z fóra na tému ALERGIE:
Najčítanejšie články