6 kombinácií potravín, ktoré dokážu zázraky

Správne skombinované potraviny dokážu vo vašom tele urobiť omnoho viac pre vaše zdravie, ako keď ich konzumujete samostatne. Látky obsiahnuté v nich sa totiž navzájom ovplyvňujú. Skúste preto živiny využiť čo najlepšie a inšpirujte sa niekoľkými mimoriadne zdravými a zároveň chutnými kombináciami jedál.

Steak s rozmarínom Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Steak a rozmarín

Rozmarín významne prispieva k eliminácii karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri tepelnej úprave mäsa nad 160 stupňov. Takýmto spôsobom si teda zabezpečíte omnoho zdravší pokrm. Na hovädzí steak vyskúšajte marinádu z rozmarínu, olivového oleja, soli a citrónovej šťavy.

2. Červené víno s mandľami

Antioxidant resveratrol vo víne a veľká dávka vitamínu E v mandliach sú skvelými pomocníkmi pre cievy a pre srdce.

Čítajte tiež: Je červené víno naozaj zdravé?

3. Ryba s brokolicou

Táto nízkokalorická kombinácia plná živín vďaka svojmu zloženiu dokáže bojovať s rakovinou. Mnohé ryby, ako napríklad losos alebo makrela, obsahujú veľa selénu. V kombinácii s brokolicou, ktorá je bohatým zdrojom sulforafánu, sú tieto látky mnohonásobne účinnejšie, ako keď ich konzumujete samostatne.

Čítajte tiež: Mýty o rybách a výrobkoch z nich

4. Zelený čaj s citrónom

Táto chutná kombinácia, vďaka ktorej sa vám bude ľahšie dodržiavať pitný režim, je zároveň prevenciou proti rakovine a pomáha pri chudnutí. Vitamín C obsiahnutý v citróne zabezpečuje lepšie vstrebávanie zdraviu prospešných katechínov v zelenom čaji.

5. Bravčové mäso s kyslou kapustou

Zelenina (vhodné sú napríklad fazuľkové struky, brokolica či špenát), predovšetkým tá kvasená, pomôže pri trávení bielkovín obsiahnutých v mäse a tiež s nadúvaním, pálením záhy či bolesťami brucha. Kyslá kapusta zároveň podporí tvorbu probiotických baktérií, ktoré nabudia váš imunitný systém.

Čítajte tiež: Kyslá kapusta - probiotikum a podpora pre vaše srdce

6. Kurkuma s čiernym korením

Táto silná kombinácia porazí zápaly v tele, útočí na vysoký cholesterol a je prospešná pre pečeň. Čierne korenie zároveň telu pomáha vstrebať kurkumín, ktorý vedci spájajú s prevenciou rakoviny či diabetu.

Čítajte tiež: "Zlaté mlieko" z kurkumy bojuje proti rakovine


Zdroj: rodalenews.com

SadP

absolutne amatersky clanok, ktory navyse nesie zly nazov, uz len bravcove maso je zazrak na zdravie... to snad nemyslia vazne.

dalsia vec v ktorej sa mylia, je to s ciernym korenim a kurkumou.
Nie cierne korenie pomaha vstrebavat kurkumin, ale piperine, jedna zo zloziek cierneho korenia, ktora sa ale musi vyluhovat do vody, lebo ma velmi slabu rozpustnost vo vode. Lepsie je brat bud doplnok vyzivy, ktory sa vola bioperine (najdete na nete, je to cisty piperine z cierneho korenia, vacsinou staci 5mg k jedlu)
alebo inak, musite vyvarit cierne korenie vo vode aspon niekolko minut a nechat vyluhovat. Do litra vody sa vyluhuje 40mg piperinu, a potrebujete niekolko gramov korenia (obsah piperinu v nenamletom ciernom koreni je 5-10%, potom postupne prcha, takze vzdy treba pouzit cerstvo namlete korenie). Takze treba tak 1-1,5 dcl tej vody s ciernym korenim, aby tam bolo tych 5mg piperinu, a to vypit po jedle.

Co ale urobi bezny clovek? K jedlu prida nejake vyprchane sackove dopredu namlete cierne korenie, ktore obsahuje minimum piperinu a mysli si, ako velmi sa mu vstreba kurkuma... bohuzial, strava, travenie a vsetko ohladne nutrientov, je mikrochemia, musite vediet PRESNE ako to funguje, aby to fungovalo, a vacsina takychto amaterskych clankov siri len myty, a zle informacie. Ubohi ludia, co potom blbnu pre nic za nic.

Jedine, co je dobre na tomto clanku, je ta kombinacia zeleny caj a citron. ale to ostatne hroza... mrzi ma , ze ludi krmia takymito nepresnymi, az bludnymi informaciami... ze bravcove maso, v podstate najhorsie maso, ake existuje, pre "zazrak".... zazraky sa deju trosku inak... ked chce niekto vyzdraviet.