Pätnásť minút chôdze po jedle môže znížiť výskyt cukrovky u seniorov
Londýn 12. júna (TASR) – Pätnásť minút chôdze po každom jedle môže zabrániť rozvoju cukrovky druhého typu u starších ľudí. Naznačila to štúdia Univerzity Georga Washingtona, o ktorej dnes informovala BBC. P Foto: TASR/Štefan Puškáš Zvýšenie hladiny cukru po jedle zvyšuje riziko diabetu druhého typu, preto odpočívať po jedle “je to najhoršie, čo môžete urobiť”, citovala BBC zo štúdie. Americká štúdia sa po prvý raz zaoberala vplyvom krátkych pohybových aktivít v rizikovom čase po konzumácii jedla, keď cukor v krvi prudko stúpa, uviedla vedúca štúdie Loretta DiPietro.
Výskumníci podľa jej slov zistili, že tri 15-minútové vychádzky “pomalým až stredným” tempom denne majú rovnaký účinok ako jedna 45-minútová.
Štúdia konštatovala, že najlepší čas na vychádzku je po večeri, ktorá je v amerických pomeroch zvyčajne najväčším jedlom dňa. Zvýšenie cukru v krvi po nej pretrváva do noci až skorého rána, avšak “výrazne sa obmedzilo”, keď ľudia začali po jedle chodiť.
Vedci skúmali 10 ľudí vo veku 60 a viac rokov, u ktorých v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi a nedostatočnej fyzickej aktivity hrozilo riziko rozvoja cukrovky druhého typu. Výsledky musia ešte potvrdiť širšie testy. Schudnutie a pohybová aktivita sú všeobecne známe prostriedky, ako zabrániť rozvoju diabetu druhého typu, ktorý vzniká, keď telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo jeho bunky na inzulín nereagujú, dodala BBC. Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR