Dnes 4. 6. 2013 sa uskutoční najväčšia slovenská detská čítačka

Tlačová správa
V utorok, 4. júna 2013, sa bude konať už 6. ročník najpočetnejšieho detského čitateľského maratónu Čítajme si... Organizátorom akcie je Linka detskej istoty pri SV UNICEF, ktorá týmto spôsobom reaguje na jeden z hlavných záverov vyplývajúcich z hodnotenia detských telefonátov a to, že až 30% detí, ktoré sa v roku 2012 dovolali na Linku detskej istoty by rado trávilo viac času so svojimi rodičmi alebo inými príbuznými alebo by zmenili kvalitu času stráveného s nimi.

„20% z celkového počtu poradenských hovorov sa týkalo potreby komunikácie, v rámci ktorých deti vyjadrili nespokojnosť s tým, ako trávia voľný čas, prípadne sa doslovne sťažujú na nudu. Ďalších 10% hovorov sa týkalo ponosovania na rodičov a na spoločne prežitý čas spolu s nimi. Z týchto čísiel jednoznačne vyplýva potreba viac hovoriť o zmysluplnom trávení voľného času. Deti potrebujú pozitívne príklady, jednak zo strany rodičov, ako i spoločnosti. Aj preto je tu náš čitateľský maratón Čítajme si...“hovorí riaditeľka Linky detskej istoty, Eva Dzurindová.

Podľa predbežných odhadov vyše 35 tisíc detí zo základných škôl a osemročných stredných škôl a gymnázií sa zajtra, 4. júna, stretne od 9:00 do 15:00 hodiny v regionálnych knižniciach, detských knižniciach, školských knižniciach alebo školách, aby si jeden po druhom spoločne prečítali vopred vybratú detskú knižku. Túto vyberajú pracovníci zapojených knižníc alebo škôl a vopred nahlasujú organizátorovi akcie - Linke detskej istoty.

Linka detskej istoty každoročne do akcie oslovuje vyše 200 subjektov – knižnice a školy, aby sa zapojili do podujatia. Každoročne pripravuje pozývacie plagáty, diplomy a záložky pre čítajúce deti, z toho posledné tri roky v spolupráci s Vydavateľstvom Slovart. Kvôli celkovému zviditeľňovaniu témy „čítanie u detí ako jedna z možností zmysluplného trávenia voľného času“ každoročne organizuje besedu so spisovateľmi, detskými psychológmi a odborníkmi na literatúru. V jej závere vyhlasuje výsledky detského čitateľského maratónu. Tieto sú registrované agentúrou Slovenské rekordy a budú uverejnené v Slovenskej knihe rekordov.

Tohtoročnou témou neformálneho okrúhleho stola je _„Kam sa dostala súčasná detská literatúra od Slovenských ľudových rozprávok a Albína Brunovského?“_a besedujúcimi budú spisovatelia: Oľga Feldeková, Tomáš Janovic, detské psychologičky: Katarína Trlicová, Mirina Hochelová, profesorka literatúry: Mária Kusá, liečebný pedagóg Albín Škoviera, majiteľ kníhkupectva s detskými knihami www.mrkvicka.sk, Tibor Hujdič, zamestnankyňa Univerzitnej knižnice v Bratislave, Soňa Minárová, zástupkyňa Vydavateľstva Slovart, Zuzana Šeršeňová a riaditeľka Linky detskej istoty, Eva Dzurindová. Miesto konania je Univerzitná knižnica na Ventúrskej ulici v Bratislave a začiatok besedy je naplánovaný na 15:00 hodinu. Besedou bude sprevádzať Katarína Lengyelová, moderátorka spravodajstva TA3. Beseda bude ukončená verejným vyhlásením výsledkov tohtoročného detského čitateľského maratónu.

Počet čítajúcich detí v predošlých ročníkoch:

2008: 2 912 detí na 27 miestach Slovenska
2009: 10 798 detí na 95 miestach Slovenska
2010: 21 234 detí na 140 miestach Slovenska
2011: 30 480 detí na 179 miestach Slovenska
2012: 35 542 detí na 211 miestach Slovenska, v celkovo 148 miestách a obciach

Ďalšie zaujímavé informácii o projekte Čítajme si...
Krstnou mamou projektu je od začiatku pani Oľga Feldeková. Dohľad nad rekordom má agentúra Slovenské rekordy. Partnermi sú SSK, SAK, Slovenské rekordy, Vydavateľstvo Slovart, ktorému patrí osobitná vďaka za plagáty a záložky pre deti, poskytnutie kníh pre 30 vylosovaných čitateľov a podporu pri organizovaní tohto podujatia.

Vďaka patrí všetkým ochotným a obetavým miestnym organizátorom, ktorými sú hlavne knižnice a školy. Podujatie robia zaujímavejším, keď oslovujú osobnosti, ktoré sú prítomné pri zahájení čítania. Väčšinou sú to primátori miest alebo obcí, spisovatelia, herci, významní rodáci alebo iné známe osobnosti spoločenského života. Často o konaní a priebehu podujatia píšu aj regionálne médiá a tlač.

Najčítanejšie články