Kakao a čokoláda sú bohatým zdrojom antioxidantov

Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov.

Dlhodobá konzumácia kakaa s veľkým obsahom flavonoidov sa spája s kardio-vaskulárnymi zdravotnými benefitmi, ale treba poznamenať, že ide o čisté kakao. V takejto podobe má kakao vplyv na rozšírenie ciev a zvýšenú mikrocirkuláciu.

Mliečne prísady v mliečnej čokoláde redukujú celkový obsah kakaa a zvyšujú úroveň nasýtených tukov, čím negujú potenciálne benefity kakaa pre srdce.

Niektoré štúdie zistili krátkodobý vplyv na zníženie hladín LDL cholesterolu po konzumácii horkej čokolády.


Prečítajte si viac o zdravotných benefitoch čokolády:

**Kvalitná čokoláda prospieva nášmu telu: Ako si vybrať tú správnu čokoládu a koľko si jej dopriať?