Bez jódu neschudneme

BRATISLAVA 14. mája (WBN/PR) – Nie je totiž dôležité len to, čo nejesť, ale aj to, čo jesť. Nadváha môže byť dôsledkom nedostatku jódu, pretože jód riadi väčšinu metabolických procesov v ľudskom organizme. Dostatočné množstvo jódu podporuje, zrýchľuje metabolizmus, pomáha spaľovať tuky a stabilizovať telesnú ...

BRATISLAVA 14. mája (WBN/PR) – Nie je totiž dôležité len to, čo nejesť, ale aj to, čo jesť. Nadváha môže byť dôsledkom nedostatku jódu, pretože jód riadi väčšinu metabolických procesov v ľudskom organizme. Dostatočné množstvo jódu podporuje, zrýchľuje metabolizmus, pomáha spaľovať tuky a stabilizovať telesnú hmotnosť.

Nie je to náhoda, že prímorské národy patria k štíhlejším. V morských rybách, riasach, prijímajú títo ľudia dostatočné množstvo jódu, čo zabezpečuje ich dlhovekosť, zdravie a správnu váhu.

V konečnom dôsledku nedostatok jódu vo vnútrozemských krajinách, ku ktorým patrí aj Slovensko, v novodobých dejinách spôsobuje rôzne vážne ochorenia, a to v podstatne nižšom veku, ako to bolo v nedávnej minulosti, vznikajú nové civilizačné choroby, ku ktorým dnes patrí už aj nadváha. Nedostatok jódu sa negatívne prejavuje od ranného veku človeka.

Novým a veľkým problémom novej doby je fakt, že ľudský organizmus, potrebuje k zdravému fungovaniu, vďaka civilizačným procesom, stále viac a viac jódu. Spôsobuje to „rýchlosť“ nášho života. Dôkazom toho je fakt, že v polovici minulého storočia nám stačilo 50 mikrogramov jódu denne, dnes je to už 150, u tehotných žien dokonca až 250 mikrogramov jódu. Celosvetovo trpí na nedostatok jódu približne jedna miliarda ľudí. Ani náš kontinent nie je výnimkou, keď pôdy a rastliny krajín najmä strednej a východnej Európy neobsahujú jód v dostatočnom množstve. Najprirodzenejším zdrojom jódu sú totižto morské ryby a riasy.

Vhodnou alternatívou, ako tieto zdroje vo vnútrozemí nahradiť, je výživový doplnok JODIS koncentrát – biologicky aktívny jód. Práve vďaka svojim jedinečným vlastnostiam je JODIS koncentrát veľmi obľúbený aj v prípade mnohých slovenských vrcholových športovcov ako napr. zlatej víťazky olympijských hier vo Vancouveri v ženskom biatlone Anastasie Kuzminovej.

Nedostatok jódu poškodzuje všetky vnútorné orgány človeka, znižuje celkovú imunitu organizmu a môže spôsobiť neplodnosť, duševnú zaostalosť u detí, poruchy sústredenia, spomalené reflexy, pocit chladu v končatinách, lámanie nechtov, bolesti a kŕče svalov, suchú kožu, nespavosť, nadváhu ako aj poruchy menštruačného cyklu u žien.

Hlavná fyziologická úloha jódu je v tvorbe hormónov v štítnej žľaze, (tyroxín), ktoré plnia mnoho nenahraditeľných a životne dôležitých funkcií. Dostatočné množstvo jódu v ľudskom organizme prispieva napríklad k: • správnej tvorbe hormónov štítnej žľazy a k správnemu fungovaniu štítnej žľazy • správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie • správnemu fungovaniu nervového systému • udržiavaniu zdravej pokožky • správnej kognitívnej funkcii • odstraňovaniu únavy, či psychickej depresie • k správnej regulácii hladiny cukru v krvi . Z uvedených dôvodov prísun jódu do ľudského organizmu musí byť pravidelný v potrebnom množstve počas celého života.

Viac informácií nájdete na stránke www.jodis.sk.