V Martine liečia urologických pacientov neurostimuláciou

MARTIN 6. mája (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Martinská univerzitná nemocnica začala ako prvá na Slovensku liečiť urologických pacientov neurostimuláciou. Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová, moderná terapia využíva implantovaný neurostimulátor a jeho elektrické impulzy na obnovu ...

MARTIN 6. mája (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Martinská univerzitná nemocnica začala ako prvá na Slovensku liečiť urologických pacientov neurostimuláciou.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová, moderná terapia využíva implantovaný neurostimulátor a jeho elektrické impulzy na obnovu normálneho fungovania močového ústrojenstva.

„Unikátnu operáciu podstúpili prvé dve pacientky. Zákrok viedol urológ Ján Švihra s neurochirurgom Martinom Benčom a cez videokonferenciu ho sledovali aj študenti Jesseniovej lekárskej fakulty,“ povedala Kapustová.

Implantácia neurostimulátora a jeho prepojenie so sakrálnymi nervami prebieha v lokálnej anestézii a operácia netrvá viac ako dve hodiny. „Akonáhle je neurostimulátor implantovaný, prepojí sa prostredníctvom elektród so sakrálnymi nervami a začína vysielať jemné elektrické impulzy. Tieto svojim spôsobom nahrádzajú impulzy z mozgu, ktoré regulujú fungovanie močového mechúra u zdravých ľudí. Stimuláciu nastavujeme pomocou programátora na diaľku,“ vysvetlil urológ Ján Švihra.

Terapia technológiou InterStim je určená pre ľudí, ktorým zlyhali predchádzajúce spôsoby klasickej a medikamentóznej liečby. K poškodeniu svalov alebo nervov močového ústrojenstva môže podľa Švihru dôjsť po pôrode, v dôsledku obezity, cukrovky, rakoviny prostaty, rakoviny močového mechúra alebo v dôsledku neurologických porúch. „Odhaduje sa, že v Európe má problémy s ovládaním močového mechúra až 45 miliónov ľudí, pre ktorých sa problém vymočiť sa alebo naopak nekontrolovateľné odkvapkávanie a odtekanie moču stáva každodennou nepríjemnosťou,“ dodala Kapustová.

Urologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin začala ošetrovať prvých pacientov v roku 1950, dnes zabezpečuje komplexnú diagnostickú a liečebno-preventívnu starostlivosť pre pacientov s ochoreniami urogenitálneho systému u detí i dospelých. Poskytuje diagnostiku a liečbu vrodených vývojových anomálií, nádorových ochorení, konkrementov v obličkách a močových cestách, benígnej hyperplázie prostaty, inkontinencie moču a sexuálnych porúch u mužov. Klinika sa špecializuje na detskú urológiu, urologickú onkológiu, liečbu inkontinencie moču a porúch dolných močových ciest, liečbu nefrolitiázy a na andrológiu. Má k dispozícii 36 lôžok, 12 lekárov a 23 zdravotných sestier.