Celiakia – aký je život bez chleba?

Celiakia je ochorenie so sprievodnou komplikáciou zákazu jedenia obyčajného chleba a všetkých produktov, v ktorých sa nachádza klasická múka. Ako s takouto chorobou a vyplývajúcimi obmedzeniami žiť?

Múka Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to celiakia?

Celiakia je geneticky podmienené ochorenie, ktoré postihuje hlavne tenké črevo. Ochorenie vyvoláva neznášanlivosť na pôsobenie lepku z obilnín (glutén). U jačmeňa je to hordeín, u raži avenín a u ovsa secalín. Pričom podľa posledných výskumných prác, práve ovsený glutén nemá až taký význam pri vzniku ochorenia.

Celiakia je chronické, celoživotne pretrvávajúce ochorenie, ktoré, ak je neliečené, môže spôsobiť komplikácie až smrť. Charakteristická pre celiakiu je aktivácia črevných glutén špecifických CD4+T buniek.

Ochorenie je typické zmenami na sliznici tenkého čreva, kde sa pôvodne zdravý vzhľad črevných výrastkov (klkov) mení a klky potrebné pre vstrebávanie živín miznú a vyrovnávajú sa. Pri celiakii sa vytvárajú  protilátky proti lepku - gluténu.  Glutén  sa z obilnín dostáva do tenkého čreva, v čreve  vzniká zápal, ktorý spôsobuje zmenu až atrofiu (ubúdanie) črevných klkov. 


Prečítajte si aj:

Je nejaký súvis medzi cukrovkou a celiakiou?

Aké sú formy celiakie?

  • Typická forma celiakie - takmer úplné vymiznutie črevných klkov.
  • Atypická forma celiakie - príznaky nie sú typické, no sú tu sprievodné stavy, ako únava, letargia, oneskorenie puberty, bolesti kĺbov a pod.
  • Tichá celiakia - pacient sa necíti byť chorý, no nálezom na sliznici čreva je výrazná atrofia črevných klkov.
  • Potencionálna celiakia - sliznica tenkého čreva je poškodená minimálne, pacienti majú pozitívne protilátky v krvi.
  • Existuje aj latentná forma celiakie - kedy je sliznica normálna a k poškodeniu dochádza až po dlhom čase.

Ako sa stravovať pri celiakii?

Pozitívnym konštatovaním je, že pri dodržiavaní bezlepkovej diéty u mladých ľudí dochádza veľmi rýchlo k zlepšeniu zdravotného stavu. Moderné technológie prípravy potravín v súčasnosti značne zaviedli glutén do konzervovaných, upravovaných, vyrábaných potravín.

Čo môže človek trpiaci celiakiou bez obáv jesť?

  • Ryžu
  • Kukuricu
  • Sóju (nie alergickí ľudia na sóju)
  • Ovocie a zeleninu
  • Zemiaky
  • Tvrdé syry
  • Ovocné a zeleninové produkty, ak neobsahujú gluténové prísady
  • Vlastné výrobky z kombinácie ryže, kukurice, zemiakov, strukovín a ďalších bezlepkových potravín
  • Mäso, ale nesmie byť zahustené prísadami  s obsahom gluténu

Pečivo Zdroj foto: Shutterstock.com

Ktoré potraviny sú pri celiakii nevhodné?

  • Potraviny z pšenice, jačmeňa, raže a ovsa
  • Pokiaľ tieto suroviny alebo ich deriváty sú dodávané do rôznych hotových výrobkov:  mäsových konzerv, párkov, do mäkkých syrov, alkoholu, liekov, do čokolád, dresingov, majonéz a podobne.

Človek s diagnózou celiakia musí prečítať príbalový leták k potravinám, ktoré si chce kúpiť a jesť. Na každom výrobku by malo byť uvedené zloženie, z čoho je výrobok vyrobený, čo môže obsahovať v  stopových množstvách a kontakt na výrobcu, pokiaľ by bolo potrebné ho kontaktovať, práve aj s otázkou na prítomnosť gluténu vo výrobku.

U pacientov, ktorí trpia celiakiou, no nie sú liečení, sa často pridruží aj neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), preto uvedieme, v ktorých potravinách sa laktóza nachádza:

  • Sladké mlieko a  mliečne  výrobky
  • Instantné zemiaky
  • Instantné polievky
  • Dressingy
  • Lunch meat a podobne
  • Lieky (až v 20 %)

Čo ak pacient nedodržiava diétu?

V mnohých vyspelých krajinách je možné dostať bezlepkové jedlá aj v reštauráciách, či dokonca v stánkoch s rýchlym občerstvením. Pokiaľ sa chorý na celiakiu nestravuje diétne, potom možné poškodenie zdravia súvisí s vekom pacienta a  jeho zdravotným stavom. Pri dlhodobom porušovaní bezlepkovej diéty môžu vzniknúť  príznaky ochorenia, ako sú: bolesti brucha, menší vzrast, anémia, problémy s menštruačným cyklom, neodôvodnené chudnutie, lámavosť kostí a pod. No možné sú aj závažnejšie poškodenia z neustáleho dráždenia sliznice tenkého čreva - ako napríklad vznik nezhubného (benígneho) alebo až zhubného (malígneho) nádoru tenkého čreva.

Menšie alebo žiadne komplikácie môžu vzniknúť, pokiaľ pacient poruší diétu jednorazovo. V tomto prípade sú príznakmi porušenia diéty pocity na vracanie, bolesť brucha, riedka stolica. Najvhodnejšie pre zdravie je, keď sa ochorenie prejaví v ranných štádiách, ak je potom dodržiavaná bezlepková diéta. Príčiny nedodržiavania tejto diéty sú multifaktoriálne, od nedisciplinovanosti chorého až po sociálne.

Bezlepková diéta je finančne nákladnejšia...

...okrem toho si postihnutý musí napríklad sám piecť alebo kupovať špeciálny bezlepkový chlieb a pečivo. Práve pečivo, najmä chlieb, je pre zdravého to najbežnejšie jedlo, ktorého hodnotu si úplne uvedomíme, až keď ho nemôžeme jesť. Chorí však majú možnosť upiecť si z náhradných surovín, nie síce pšeničný, ale dobrý a zdravý bezlepkový chlieb.


Prečítajte si aj:

Je nejaký súvis medzi cukrovkou a celiakiou?