Aj vybavenie a prostredie jedálne je často úbohé www.ins.sk
Zdravé obedy školákom nechutia, môže za to aj zlá desiata
BRATISLAVA 29. apríla (WBN/PR) – Palacinky, buchty, žemľovky. To sú najobľúbenejšie jedlá detí v školských jedálňach. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnil špenát a jedlá zo zeleniny. Za nechuť k zdravému obedu môže aj nesprávna desiata. Potvrdil to prieskum združenia Výživa detí, do ktorého sa zapojilo 1167 zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska.
Až polovica zamestnancov jedální v školách a škôlkach potvrdilo, že sladké a múčne jedlá majú u detí zaručený úspech. Veľmi obľúbené sú aj cestoviny, predovšetkým špagety. Potvrdilo to 47 % respondentov. Mäso majú deti najradšej hydinové, pripravené na šťave alebo dusené. O niečo horšie si vedú rôzne strukovinové prívarky, ktorých obľúbenosť potvrdilo len 16 percent zamestnancov školského stravovania. Podľa MUDr. Jany Babjakovej zo združenia Výživa detí je to neradostný trend, ktorý má okrem iného vplyv na rast obezity u čoraz mladších detí. „Obľúbené sladké múčne pokrmy by mali aspoň obsahovať vyšší podiel ovocia, tvarohu, orechov, maku, aby boli výživovo hodnotnejšie,“ odporúča odborníčka.
Prieskum potvrdil, že zelenina ostáva z pohľadu detí strašiakom na tanieri. Zeleninové jedlá sú obľúbené iba v troch percentách stravovacích zariadení pre deti. Školáci zvyknú ohrdnúť aj mliečnymi polievkami, šalátmi z hlávkovej kapusty a rybami, čo potvrdila až tretina respondentov. Výnimkou spomedzi rýb je losos, ktorý podľa kuchárok majú deti rady.
V pestrej a vyváženej strave našich detí by sa mali ryby objaviť 2-3 krát týždenne. Obsahujú dostatok plnohodnotných bielkovín, bohaté sú taktiež na esenciálne mastné kyseliny s prevahou zdraviu prospešných omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, ale sú aj cenným zdrojom minerálnych látok. „Obľuba lososa u detí je síce dobrá správa, máme však aj množstvo ďalších chutných rýb s kvalitným mäsom: napríklad zubáč, pstruh, ale aj lipeň, úhor, sumec, šťuka a ďalšie. Vhodná tepelná úprava je najmä varenie, dusenie, prípadne pečenie a dochutenie čerstvými bylinkami,“ pripomína MUDr. Babjaková.
Celkovo si polovica respondentov myslí, že stravovacie návyky detí sa zlepšili. Štvrtina je, naopak, presvedčená, že sa zhoršili. Viacero školských kuchárok vníma fakt, že za nechuť detí k obedom v školskej jedálni môžu bohaté kalorické desiate a zlé stravovacie návyky z domu. „Sladkosti, sladené nápoje či nadmerne solené potraviny na desiatu skutočne nie sú vhodnou voľbou,“ tvrdí MUDr. Babjaková. „Správne zloženie desiaty závisí od raňajok dieťaťa. Treba najmä zabezpečiť vyvážený príjem živín počas dňa a použiť kvalitné suroviny.“
Na desiatu je vhodné striedať rôzne druhy ovocia, podľa možnosti lokálneho a sezónneho. Vyhovujúce sú aj celozrnné pekárenské výrobky, 1-2 krajce pečiva natreté tenkou vrstvou nátierky, najlepšie doma pripravenej, s využitím tvarohu, masla, strukovín alebo margarínov (rastlinných tukov) s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín a minimálnym obsahom transmastných kyselín. Vhodné je doplniť chlieb plátkom tvrdého syra a porciou zeleniny: paprikou, uhorkou, reďkovkou, mrkvou alebo kalerábom. Ideálnym nápojom je pitná voda alebo nesladený čaj. „Desiata by mala aj pekne vyzerať, príťažlivo voňať, aby ju dieťa mohlo vnímať všetkými zmyslami. Okrem toho by deti mali mať aj dostatok fyzickej aktivity počas prestávok. Tráviť ich triedach, navyše často nevetraných, nie je šťastné riešenie,“ dodáva odborníčka.