Molybdén
Molybdén pôsobí v ľudskom tele ako kofaktor (nízko molekulová štruktúra) niektorých enzýmov (xantínoxidáz, aldehydoxidáz a siričitan oxidáz). V tele dospelého 70 kilového človeka sa nachádza približne 0,005 g molybdénu. Fyziologické hodnoty v sére zdravého človeka sú v rozsahu od 8 – 60 nmol/l. Pri rozumnom stravovaní nevzniká predávkovanie molybdénom.
### Definícia:Ako stopový prvok je dôležitý pre látkovú premenu v organizme.
Biochemická funkcia:
- je kofaktor v metabolickej ceste rozkladu (degradácie) purínov (organická zlúčenina)
- ovplyvňuje ukladanie fluóru a tým aj ochranu pred tvorbou zubného kazu
- je súčasťou enzýmov, potrebných pri prenose genetickej informácie
Výskyt v potrave:
- nachádza sa v strukovinách, celozrnných produktoch – v cereáliách, pivovarskom droždí, kakau, mlieku
Potreba:
- denný príjem molybdénu je od 50 - 500 mikrogramov, pričom vyvážená strava s dostatkom cereálií ho obsahuje dostatok
Bezpečnosť:
- v ľudskom tele sa molybdén nachádza najmä v pečeni a obličkách
- mechanizmus homeostázy (stability vnútorného prostredia) molybdénu nie je doposiaľ známy
Príznaky nedostatku:
- neurologické problémy
- mentálna retardácia
- u detí môže dokonca nastať aj smrť
- zvýšená kazovosť zubov
Predávkovanie:
- tzv. molybdenóza - typická je spomalením rastu
- môže vzniknúť chudokrvnosť (anémia)
- môžu byť tráviace problémy s vracaním
- pri chronickom predávkovaní boli pozorované stavy podobné ochoreniu, ktoré sa prejavuje bolesťami zapálených kĺbov (dna)