Milujem ich ale vadí mi keď moc štípu. Dá sa to nejako rozoznať pri nákupe alebo ide vždy len o náhodu? =)
Doprajte si reďkovky - majú minimálnu kalorickú hodnotu
Doplňte si Céčko
Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Ak si do šalátu pridáte čo i len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zabezpečíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky.
Plné vlákniny
V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje približne štyri percentná odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich zopár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, srdcovocievnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Čítajte viac o dôležitosti vlákniny.
Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v reďkovkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.
Fit reďkovky plné vitamínov
Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku. Čítajte viac o týchto mineráloch.
Zrejme ich zvyknete jesť len surové, no pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. Na Slovensku sú najbežnejšie ružové guľaté reďkovky, no živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkovkách.
Zdroj: Shutterstock.com
A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guľôčkam, ktoré sú ideálne na vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.
Čo ste o nich nevedeli?
-
Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnú pologuľu vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia
-
Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií.
-
Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní.
-
Vedia pomôcť s bolesťami brucha a čkaním.
-
V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek.
-
Pre vyhladovanú hrdinku knihy Odviate vetrom Scarlett O’ Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: “Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať”.
-
Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky.
-
V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy.
-
Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov.
Zdroje: livestrong.com, webmd.com, loveradish.co.uk
Prečítajte si tiež:
Pór ako výborný pomocník pri chudnutí či znižovaní tlaku a cholesterolu