Zomrel priekopník umelého oplodnenia Robert Edwards

Londýn 10. apríla (TASR) – Priekopník umelého oplodnenia, britský vedec Robert Edwards, ktorý za svoju prácu získal Nobelovu cenu za medicínu, zomrel dnes po dlhej chorobe vo veku 87 rokov. Robert Edwards Foto: TASR/AP Oznámila to Cambridgeská univerzita, na ktorej pôsobil. Edwards začal pracovať v oblasti umelého oplodnenia ...

Londýn 10. apríla (TASR) – Priekopník umelého oplodnenia, britský vedec Robert Edwards, ktorý za svoju prácu získal Nobelovu cenu za medicínu, zomrel dnes po dlhej chorobe vo veku 87 rokov. Robert Edwards Foto: TASR/AP Oznámila to Cambridgeská univerzita, na ktorej pôsobil.

Edwards začal pracovať v oblasti umelého oplodnenia v 50. rokoch a spolu s lekárom Patrickom Steptoeom vyvinul proces, ktorý viedol v roku 1978 k narodeniu Louise Brownovej, prvého “dieťaťa zo skúmavky”, informovala televízia Sky News.

V roku 1980 založil vo svojom domovskom meste Cambridge prvú kliniku pre mimotelové oplodnenie – in vitro fertilizáciu (IVF). Nobelovu cenu mu za vyvinutie a zdokonalenie tejto metódy udelili v roku 2010.

“Rodina s hlbokým smútkom oznamuje, že profesor sir Robert Edwards, laureát Nobelovej ceny, vedec a jeden z priekopníkov IVF, zomrel pokojne v spánku 10. apríla 2013 po dlhej chorobe,” uviedla Cambridgeská univerzita vo vyhlásení zverejnenom v mene Edwardsovej rodiny. Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR