Čína má šiestu obeť H7N9, v Šanghaji pristúpili k likvidácii hydiny

Peking 5. apríla (TASR) – Čína dnes oznámila šieste úmrtie po nakazení človeka málo známym kmeňom vtáčej chrípky H7N9. V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných na konzumáciu, nariadili úrady usmrtenie všetkej hydiny na inkriminovanom trhu. V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných ...

Peking 5. apríla (TASR) – Čína dnes oznámila šieste úmrtie po nakazení človeka málo známym kmeňom vtáčej chrípky H7N9. V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných na konzumáciu, nariadili úrady usmrtenie všetkej hydiny na inkriminovanom trhu. V meste Šanghaj, kde bol vírus zistený u holubov predávaných na konzumáciu, nariadili úrady usmrtenie všetkej hydiny na inkriminovanom trhu. Na snímke zamestnanci oblečení v ochranných odevoch vynášajú plastové vrecia z trhoviska po vyradení hydiny na utratenie. Foto: TASR/AP Nariadenie na masové utratenie hydiny je prvou reakciou čínskej vlády na šíriaci sa vírus H7N9, ktorým sa doteraz nakazilo 14 ľudí, pričom stav viacerých z nich je kritický. Prvé prípady nákazy sa objavili v nedeľu.

Predstavitelia zdravotných úradov sú presvedčení o tom, že chorí sa nakazili vírusom pri priamom kontakte s nakazeným vtáctvom. Podľa nich zatiaľ nie sú dôkazy o tom, že by sa vírus prenášal aj medzi ľuďmi. Napriek tomu však vedci veľmi podrobne skúmajú, či chrípka môže predstavovať ohrozenie pre verejné zdravie alebo dokonca vyvolať pandémiu.

Čínske ministerstvo poľnohospodárstva vo štvrtok potvrdilo, že vírus H7N9 zistili u živých holubov predávaných na trhu v Šanghaji. Zabíjanie vtákov na miestnom trhu Chu-chuaj sa začalo vo štvrtok večer po tom, ako to mesto avizovalo na svojich internetových stránkach.

Čínske štátne médiá dnes odvysielali zábery zamestnancov zdravotných úradov, ako v ochranných kombinézach a maskách na tvári v noci na dnes robili registračné záznamy, pričom stáli nad plastovými vrecami plnými zabitej hydiny. Okolie trhu polícia uzavrela a celú oblasť stráži.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR