Svetový deň tuberkulózy

Svetový deň
24. marca si pripomíname Svetový deň TBC, ktorý nám pomôže uvedomiť si náš osobný postoj k tejto chorobe, ale aj možnosti a prínos, ktorými môžeme pomôcť v boji proti nej.

24. marca si pripomíname Svetový deň TBC, ktorý nám pomôže uvedomiť si náš osobný postoj k tejto chorobe, ale aj možnosti a prínos, ktorými môžeme pomôcť v boji proti nej. Cieľom svetového dňa je upozorniť na pretrvávajúcu celosvetovú závažnosť problému TBC. Tuberkulóza postihuje všetky krajiny a kontinenty bez výnimky. Doteraz sa nepodarilo ani v jednej krajine na svete TBC úplne odstrániť.

Svetový výskyt tuberkulózy varuje - 1,86 miliardy ľudí, 32% svetovej populácie je infikovaných tuberkulózou, ročne vzniká 9 miliónov nových prípadov, z toho 3,52 milióna je mikroskopicky pozitívnych, 1,9 milióna ľudí ročne zomiera. Tuberkulóza je najčastejšou príčinou úmrtí u osôb HIV/AIDS infikovaných, nepozná národné hranice, podľa pohlavia je výskyt dvakrát častejší u mužov ako u žien.

Tuberkulóza je infekčné ochorenie spôsobené baktériami, ktoré patria do skupiny Mycobakterium tuberkulósis complex, s mnohorakými lokalizáciami patologických zmien a rôznymi klinickými prejavmi. Prenos nákazy sa uskutočňuje predovšetkým kvapôčkovou infekciou, t.j. vzdušnou cestou - kašľom, kýchaním alebo pri obyčajnej reči. Do organizmu vstupujú dýchacími cestami inhaláciou drobných kvapôčok. Najčastejšie sa rozširuje v uzavretom priestore. Medzi príznaky TBC patrí: malátnosť, slabosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšenie telesnej teploty a niekoľko týždňov trvajúci kašeľ. Pretože podobné príznaky môžu sprevádzať aj iné ochorenia, diagnózu musí stanoviť lekár. Tuberkulózne ochorenie si vyžaduje okamžitú liečbu.

Situácia v súvislosti s ochorením TBC je na Slovensku stabilizovaná, od roku 2000 má klesajúci trend.