Svetový deň obličiek

Svetový deň
Druhý marcový štvrtok roku tohto roku - 14. marec 2013, bol opäť vyhlásený za Svetový deň obličiek. Jeho hlavnou témou je tentokrát akútne zlyhanie obličiek.

Druhý marcový štvrtok roku tohto roku - 14. marec 2013, bol opäť vyhlásený za Svetový deň obličiek. Jeho hlavnou témou je tentokrát akútne zlyhanie obličiek. Na zlyhanie obličiek zomrie ročne na celom svete až takmer 3 milióny pacientov a výskyt tohto ochorenia neustále rastie. Ochorenie obličiek je o to nebezpečnejšie, že nie je bolestivé a veľa ľudí sa diagnózu dozvie až vtedy, keď sa prejaví nezvratné zlyhávanie ich funkcie.

Nebezpečenstvo, ktoré udrie bez varovania

Akútne zlyhanie obličiek sa prejavuje ako náhla alebo rýchla strata funkcie obličiek. Neliečené zlyhanie potom môže viesť až ku kongestívnemu zlyhaniu srdca, opuchu pľúc, poruchám srdcového rytmu, zmenám chovania, kŕčom či bezvedomiu. „Dôsledná prevencia by mala byť základným kameňom starostlivosti o naše zdravie,“ hovorí nefrologička MUDr. Monika Alaxinová a dodáva: „Iba vďaka včasnej prevencii sú lekári schopní odhaliť poškodenie obličiek včas a poskytnúť pacientovi vhodnú starostlivosť. Značná časť populácie si však stále neuvedomuje možné zdravotné riziká, ani to, že ak nie je ochorenie včas identifikované a liečené, môže byť pre pacienta smrteľné. Poškodené obličky totiž nie sú schopné plniť ich funkciu v organizme a v tele sa hromadia odpadové a toxické produkty látkovej premeny.“

MUDr. Ivan Porubec, vedúci lekár dialyzačného strediska vo Zvolene k tomu dodáva: „Osveta vo forme Svetového dňa obličiek je veľmi potrebná. Stále žiaľ pretrváva mýtus, že lekára by mal človek navštíviť až vtedy, keď má zdravotné problémy. A hoci sa záujem o prevenciu postupne zvyšuje, nárast je veľmi pozvoľný. Ľudia by sa pritom mali zamyslieť a prehodnotiť ich postoj ku zdraviu. Môže sa stať, že vo chvíli, keď si to uvedomia, už môže byť neskoro. Za všetko hovorí fakt, že vlani potrebovalo ďalšie nefrologické vyšetrenie až 55 zo 76 ľudí, ktorí u nás využili možnosť bezplatnej prevencie. U nás sa podarilo presvedčiť pacientov dialýzy, ale aj dispenzarizovaných v nefrologickej ambulancii, aby o možnosti prevencie informovali aj príbuzných a podarilo sa zachytiť viacero ľudí s včasným ochorením, kde sa zásadne zlepšuje prognóza.“

Prevenciu by nemali podceňovať najmä rizikové skupiny, akými sú ľudia s chronickým ochorením obličiek, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, obezitou, zlyhaním srdca či závažným ochorením pečene. Viac ohrození sú aj fajčiari a ľudia s výskytom rôznych chronických ochorení v rodine. Kontrole by sa ale nemali vyhýbať ani tí, čo žiadne príznaky nepociťujú. Ochorenie obličiek sa totiž navonok vôbec nemusí prejaviť a často udrie celkom nečakane.

Choroby:

Vyšetrenia:

Pacientské organizácie:

Spoločnosť dialyzovaných a transplantovaných chorých,
ich rodinných príslušníkov a priateľov dialýzy na Slovensku
(www.sdat.sk)

Spoločnosť dialyzovaných a transplantovaných chorých (ďalej SDaT) vznikla v roku 1993 ako občianske združenie. Jediným príjmom sú členské príspevky, sponzorské dary a 2 % zaplatenej dane. Cieľom spoločnosti je vrátiť dialyzovaným pacientom zmysel života a vytrhnúť ich zo stereotypu dialyzačného kolotoča. Od svojho vzniku spoločnosť dbá na dostupnú a bezpečnú dialyzačnú liečbu pre všetkých pacientov so zlyhaním obličiek.

SDaT sa zameriava na organizovanie spoločenských, kultúrnych, vzdelávacích, zdravotných, osvetových a športových podujatí. Aktívnou účasťou participuje pri skultúrňovaní a zlepšovaní technickej vybavenosti dialyzačného strediska. Rovnako podporuje projekty pre dialyzované a transplantované deti. Vydáva tiež časopisy pre dialyzovaných a transplantovaných pacientov (Majáčik, Haló) a zaoberá sa organizovaním odborných prednášok.

Členovia SDaT sa spolu schádzajú na rôznych akciách bez rozdielu či sú dialyzovaný hemodialýzou, CAPD, alebo sú po transplantácii. Týmto kontaktom sa prehlbuje ich vzájomné spoznávanie sa, pochopenie zákonitostí liečby i možnosť podeliť sa s vlastnými dobrými skúsenosťami.

Zvláštnou kapitolou práce SDaT je kontakt s príbuznými chorých, keďže zmena celého životného cyklu, diéta a psychická trauma z ochorenia blízkeho často postihuje celú rodinu. Snahou Spoločnosti je oboznámiť ostatných členov rodiny s charakterom choroby, možnosťami liečby i príznakmi zhoršenia stavu u príbuzného.

KONTAKT:

Spoločnosť dialyzovaných a transplantovaných chorých,
ich rodinných príslušníkov a priateľov dialýzy na Slovensku.

kpt. Nálepku 9
040 01 Košice

E-mail: sdat@sdat.sk,

Web: www.sdat.sk