Vitamín Bt - Karnitín
Zdroj foto: Shutterstock.com
L-karnitín je látka vyskytujúca sa v dvoch izoméroch:
-
D-karnitín - nemá v tele žiadnu funkciu, pri vysokom množstve môže byť toxický.
-
L-karnitín - prírodný izomér, využívaný aj ako potravinový doplnok pri chudnutí, športe a prevencii. Bol izolovaný z mäsa – odtiaľ je aj jeho názov (carnis – latinsky mäso).
Funkcia:
L-karnitín prenáša mastné kyseliny do mitochondrií (energetické zdroje v bunke), ktoré ich premieňajú na energiu. Bez L-karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú. Je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do telesných orgánov (srdce, svaly, pečeň, bunky imunitného systému), čím umožňuje ich funkciu. Má aj detoxikačné účinky – pomáha odstraňovať z buniek medziprodukty metabolizmu.
Prečítajte si tiež o tomto vitamíne:
Vitamín B2 je dôležitý pre telesný rast a obnovu červených krviniek
Výskyt:
L-karnitín je súčasťou našej každodennej stravy.
Obsahuje ho:
-
tmavé mäso (jahňacina, hovädzina, zverina)
-
ryby
-
hydina
-
rastlinné produkty
V tele sa vyskytuje aj prirodzene, ale je ho schopné vytvoriť len malé množstvo. Na jeho produkciu potrebuje aminokyseliny (lyzín a methionín), vitamíny (C, B6, B12, B3, B9) a stopové prvky (železo).
Príznaky nedostatku:
Nie sú vždy rovnaké a je ich dosť ťažké rozpoznať. Môže to byť:
-
únava a vyčerpanosť
-
znížený telesný výkon
Príznaky pri prebytku:
Nie sú známe. L-karnitín je vo vode rozpustný, takže jeho nadbytočné množstvo sa vylúči močom. Pri veľmi veľkom množstve sa môže prejaviť hnačka.
Denná potreba:
Doporučená denná dávka je 500 – 1000 mg. Ako súčasť redukčných diét, v tehotenstve, u vegetariánov a športovcov sa môže užívať vo forme potravinového doplnku 3 – 5 g/ deň.
Rizikové skupiny:
-
športovci – výkonnostní aj rekreační
-
ľudia pri redukčnej diéte
-
starší ľudia
-
vegetariáni
-
diabetici
Literatúra:
- Zachar, D.: Humánna výživa II, Živiny TU Zvolen, 2004
Prečítajte si aj o tomto vitamíne:
Vitamín B2 je dôležitý pre telesný rast a obnovu červených krviniek