Akou valentínskou večerou rozmaznáte svoje srdce?
BRATISLAVA 14. februára (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Každý rok je s blížiacim sa sviatkom svätého Valentína väčšina výkladov obchodov, ktoré v najrôznejších podobách oslavujú deň všetkých zamilovaných, zaplavená symbolmi srdca.
Prečo by ste nemohli venovať zvýšený záujem práve tomuto orgánu napríklad aj počas valentínskej večere? Ak plánujete tento deň stráviť so svojím milovaným či milovanou, a ešte k tomu pochutnať si na niečom, čo bude pre vaše srdce veľmi prospešné, možno vám prídu vhod nasledujúce rady.
Vaše srdce veľmi ocení, ak do menu romantickej večere zaradíte rybu – práve toto jedlo je totiž najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sa nájdu aj vo vlašských orechoch a navyše sa dajú s rybou dobre skombinovať.
Môžete ich napríklad nasekať a využiť ich ako obal na rybu, ktorú potom zľahka orestujete na zdravom olivovom oleji. Vlašské orechy však môžete pridať aj do šalátu, najlepšie ak ich nasucho opražíte, čím lepšie uvoľnia svoju arómu. Zálievka z oleja z vlašských orechov môže byť ďalším zdravým a pritom chutným variantom.
Potešenie pre oči, ktorým ale potešíte aj svoj tráviaci systém, ľahko vykúzlite z pestrofarebného šalátu z paradajok, mrkvy, petržlenu, papriky, cvikle a avokáda, ktoré je bohaté na jednoduché nenasýtené tuky.
Ak radšej plánujete upiecť nejakú špecialitu z mäsa, môžete skúsiť improvizovať a zapojiť potraviny, ktoré bežne nepoužívate.
K mäsu pridajte napríklad sladké zemiaky alebo tekvicu s trochou medu a čerstvého zázvoru a pečte kým nezmäkne a bude sladká ako karamel. Tekvica totiž obsahuje množstvo antioxidantov a okrem toho je tiež bohatá na betakarotén.
Horká čokoláda je z výživového hľadiska prospešná zdraviu, pričom obsahuje omnoho viac polyfenolov ako mliečna čokoláda. Jej zdravotné výhody čokolády však okamžite klesnú na nulu, ak je dezert plný masla a smotany.
Svojho partnera či partnerku skúste rozpáliť kúskom luxusnej tmavej čokolády dochutenej štipkou čili.
Štvorček lahodnej tmavej čokolády sa veľmi dobre napríklad aj k pomarančovému sorbetu.
Čerstvé lesné ovocie ponorené v tmavej čokoláde bude tiež dokonalou bodkou valentínskej večere.
Antokyány, ktoré sa nájdu práve v tmavej čokoláde i spomínaných ovociach, sú pre srdce mimoriadne zdravé.
Zdroj: Herbalife