Proti bolestivým zápalom v tele môžete bojovať aj jedlom

BRATISLAVA 18. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Jednou z hlavných príčin neutíchajúcej bolesti bývajú zápaly, predovšetkým čo sa týka kĺbov. Samozrejme, nie je problém kúpiť si vhodné lieky, no ak by ste sa radšej zbavili bolesti prirodzeným spôsobom, pomôžu vám v tom niektoré potraviny. Losos obsahuje množstvo omega-3 ...

BRATISLAVA 18. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Jednou z hlavných príčin neutíchajúcej bolesti bývajú zápaly, predovšetkým čo sa týka kĺbov. Samozrejme, nie je problém kúpiť si vhodné lieky, no ak by ste sa radšej zbavili bolesti prirodzeným spôsobom, pomôžu vám v tom niektoré potraviny.

Losos obsahuje množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú potlačiť zápaly spojené s bolesťou. Preto sú tou správnou voľbou napríklad pre ľudí s reumatoidnou artritídou, ktorým zároveň viac hrozia problémy so srdcom – a práve omega-3 mastné kyseliny im pomôžu aj v tomto prípade. Okrem lososa môžete vyskúšať aj makrelu, tuniaka či sardinky.

Vďaka omega-3 mastným kyselinám má podobné účinky aj olivový olej, takže po ňom opäť môžu siahnuť ľudia trpiaci bolestivými zápalmi kĺbov. Tiež sa zistilo, že látka zvaná oleokantal, ktorá sa v olivovom oleji nachádza, má na telo podobný účinok ako bežné lieky proti bolesti.

Zároveň však netreba zabúdať na jeho vysokú kalorickú hodnotu a pri dochucovaní jedál to s ním nepreháňať.

Protizápalovo pôsobí aj kurkuma, aj keď jej účinky sú veľmi mierne. Zrejme za to môže zložka kurkumín, ktorá je zároveň bojovníkom proti cukrovke.

Čo sa mlieka týka, u niektorých ľudí pomáha a u niektorých opačne. Tí, ktorí sú alergickí na bielkovinu kazeín, riskujú zápal kĺbov. Štúdia, na ktorej sa zúčastnilo takmer 30-tisíc žien z Iowy, však ukázala, že konzumácia veľkého množstva vitamínu D z mliečnych výrobkov znižuje riziko reumatoidnej artritídy.

Lesné ovocie v sebe skrýva účinnú látku antokyanín, ktorá povie zápalom stop v ich úplnom začiatku. A zároveň je dôvodom výrazných farieb čučoriedok, malín a jahôd.

Istá štúdia na zvieratách zároveň ukázala, že po konzumácii výťažku z červeného lesného ovocia im menej hrozila artritída a ak ňou začali trpieť, mali menšie ťažkosti. Cibuľa je zásobárňou fytochemikálií zmierňujúcich zápaly a celkovo ide o zázračnú potravinu, ktorá je plná užitočných látok a má protirakovinové účinky.

Podobne je na tom cesnak, ktorý pôsobí podobne ak lieky proti bolesti.

Zelenine sa pri snahe o zdravý životný štýl nevyhnete a jedným z jej mnohých benefitov je aj zmierňovanie zápalov a bolestí kĺbov.

Čerešne zas dokážu otupiť pocit bolesti a po ich konzumácii sa v krvi znižuje obsah viacerých látok súvisiacich so vznikom zápalov. Zároveň výrazne znižujú riziko vzniku dnových záchvatov.

Pravidelné informácie o zdraví nájdete aj na našej stránke na FACEBOOKU.

Zdroj: health.com