Tieto potraviny by mala jesť každá žena
Zdroj foto: Shutterstock.com
Jogurt
Vďaka probiotikám jogurty podporujú trávenie, ale aj imunitný systém človeka. Okrem toho obsahujú bielkoviny, vápnik, draslík alebo vitamín B12. Jogurt je tiež výborným pomocníkom pri chudnutí a snahe udržať si ploché bruško. Samozrejme, ak siahnete po nízkotučnom jogurte bez cukru. Dochutiť si ho môžete čerstvým ovocím alebo medom.
Žerucha
Vedeli ste, že žerucha je silnou zbraňou proti rakovine prsníka? Podľa štúdie publikovanej v prestížnom odbornom časopise The British Journal of Nutrition je pravidelná konzumácia žeruchy súčasťou prevencie rakoviny prsníka a tiež znižuje riziko vzniku väčšiny druhov rakoviny. Okrem toho je žerucha lepším zdrojom vitamínov C, B1, B6, K a E, železa, vápnika, horčíka, mangánu, zinku a draslíka ako jablká, brokolica či paradajky.
Černice
Šťavnaté černice sú plné antioxidantov, vďaka ktorým sú veľmi schopnými bojovníkmi proti rakovine a ochoreniam srdca. Obsahujú málo kalórií a veľké množstvo vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé trávenie. Podľa viacerých štúdií vás černice ochránia aj pred predčasným starnutím.
Repa
Repa je tiež úžasným zdrojom antioxidantov, hlavne luteínu a zeaxatínu, ktoré prispievajú k zdraviu očí. Okrem toho má protizápalové účinky, dokáže bojovať proti rakovine, srdcovým ochoreniam či Alzheimerovej chorobe. Listy repy sú navyše vynikajúcim zdrojom živín, takže ich určite nevyhadzujte, ale použite napríklad do šalátu.
Z paradajok môžete spraviť mnoho jedál, ale nielen to. A pri čom všetkom pomáha?
Paradajky vám prečistia pleť a pomôžu pri chudnutí
Losos
Voľne žijúci losos patrí k najzdravším potravinám na svete. Obsahuje množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré bránia telo pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, Alzheimerovou chorobou, artrózou, ale aj depresiou. Ak chcete z lososa vyťažiť čo najviac, doprajte si ho aspoň dva razy do týždňa.
Šošovica
Šošovica je superzdrojom bielkovín, vlákniny, mangánu a železa. Dokáže tiež zlepšiť kardiovaskulárne funkcie, znížiť riziko vzniku cukrovky, ale aj stabilizovať hladinu cukru v krvi, ak už cukrovkou trpíte. Redukuje riziko vzniku rakoviny, pomáha pri anémii a dokonca aj pri chudnutí.
Červený grep
Ak už máte dosť pomarančov, siahnite po tomto osviežujúcom ovocí. Doprajete tak svojmu telu množstvo užitočných látok. Grep dokáže znižovať hladinu cholesterolu v krvi a vďaka množstvu antioxidantov posilní imunitný systém a redukuje riziko vzniku rakoviny. A ako bonus pomôže vašej pokožke zažiariť.
Olivový olej
Olivový olej bezpochyby patrí k najzdravším olejom na svete. Vďaka mononenasýteným kyselinám, ktoré sa v ňom v hojnom počte nachádzajú, dokáže chrániť srdce a znižovať množstvo telesného tuku predovšetkým v oblasti pása. Olivový olej tiež pomáha bojovať proti cukrovke 2. typu, rakovine prsníka, vysokému krvnému tlaku či ochoreniam pľúc. Okrem toho posilňuje mozog, má protizápalové účinky a pomáha pri chudnutí.
Mandle
Mandle sú plné bielkovín, zdravých tukov, vitamínu E, vlákniny a ďalších vitamínov a minerálov. Okrem toho vám pomôžu schudnúť, spevňovať svaly a zabrzdiť predčasné starnutie. Znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení a cukrovky. Ak máte chuť na niečo jemnejšie, siahnite po prírodnom mandľovom masle, ktoré vám poskytne navlas rovnaké benefity.
Paradajky by tiež určite nemali chýbať vo vašom jedálničku. Prečítajte si, prečo: