Vitamín B17

Vitamín B17 - je obchodný názov pre látku, známu pod názvom laetril. Súčasťou laetrilu je okrem iného aj polysyntetická molekula zvaná amygdalín. Vitamín B17 je vo vode rozpustný.

vitamin_b17_orechy

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vitamín B17 - je obchodný názov pre látku, známu pod názvom laetril. Súčasťou laetrilu je okrem iného aj polysyntetická molekula zvaná amygdalín. Vitamín B17 je vo vode rozpustný.

Liečebné účinky derivátov z horkých mandlí poznali už staré čínske civilizácie. Do laboratórií sa vitamín B17 dostal až v 19. storočí. Chemik Bohn si pri destilácii tekutiny z horkých mandlí všimol, že sa uvoľňuje kyanovodík. Tento poznatok preniesli do svojich výskumov francúzski chemici P.J.Robiquet a A.F.Boutron-Chalard. V r. 1830 oddelili z marhuľových jadier kryštalickú látku a nazvali ju amygdalín. V roku 1950 biochemik Dr. Krebs izoloval vitamín B17 a pomenoval ho „Laetrile“.

Funkcia:

Všetky zdravé bunky obsahujú enzým rhodanázu. Nádorové bunky zase enzým beta-glukozidázu, ktorý, ako sa zistilo, je možné použiť na ich zničenie pomocou vitamínu B17.

Vitamín B17 obsahuje viazaný kyanid, ktorý začne pôsobiť na zdravé, aj nádorové bunky. Zdravé bunky chráni enzým rhodanáza, ktorá kyanid rozkladá. Beta-glukozidáza nádorových buniek naopak kyanid aktivuje. Jeho pôsobením nádorové bunky praskajú a dochádza k ich likvidácii.

Výskyt v potravinách:

  • jadrá marhúľ a horkých mandlí
  • jadrá jabĺk, hrušiek, sliviek, čerešní
  • černice, maliny, brusnice, baza, jahody
  • strukoviny
  • orechy
  • semiačka ľanu a sezamu
  • obilie

Denná potreba:

Doporučená denná dávka (u zdravého človeka) je 100 – 200mg. Jedna marhuľová kôstka obsahuje cca 30mg. Človek liečiaci sa na rakovinu potrebuje 1000 – 2000 mg vitamínu B17.

Vhodné je konzumovať celé ovocie, aj s jadrami. Odporúča sa však nejesť viac jadierok, ako je obsiahnuté v zjedenom ovocí. Na 4,5 kg telesnej váhy prislúcha 1 marhuľové jadro (60 kg vážiaca osoba môže skonzumovať asi 13 jadier). Vysoká koncentrácia vitamínu B17 je obsiahnutá v prírodnej strave.

Príznaky pri nedostatku:

  • únava
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny

Príznaky pri prebytku:

  • nevoľnosť (doporučuje sa zjesť 2 – 3 pomaranče alebo iné citrusové plody)

Literatúra

  • Zachar, D.: Humánna výživa II, Živiny TU Zvolen, 2004