5 originálnych receptov z tekvice
Sladký tekvicový maškrtník
Nielenže potešíte chuťové poháriky, ktoré túžia po sladkostiach, ale tiež využijete zdravé benefity ukryté okrem tekvice i v jablkách a škorici. Samozrejme, nejde o hlavné jedlo, skôr o malý dezert po obede.
Na 12 malých porcií potrebujete:
- ¾ šálky smotanového syra
- ½ šálky hnedého cukru
- ¾ šálky uvarenej oranžovej tekvice (prerezať napoly, vybrať semienka, ošúpať, nakrájať na kocky a dusiť okolo 20 minút)
- 2 lyžičky javorového sirupu
- ½ lyžičky škorice
- 24 plátkov jablka
Smotanový syr, hnedý cukor a uvarenú oranžovú tekvicu vložte do misky a s mixérom premiešajte. Pridajte javorový sirup a škoricu, poriadne pomiešajte, prikryte a vložte na 30 minút do chladničky. Podávajte s plátkami jablka.
Prečítajte si viac o účinkoch tekvice:
Tekvicovo-mrkvový koláč
Kombinácia tekvice, mrkvy, hrozienok a brusníc je zárukou množstva vitamínov a spolu s celozrnnou múkou i toho, že na zasýtenie stačí malý kúsok tohto koláča. Zároveň netreba pridávať veľa cukru.
Na 10 porcií potrebujete:
- ½ šálky polohrubej múky; ½ šálky celozrnnej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- ¼ lyžičky soli
- 1 vajce a 1 bielko
- ½ šálky hnedého cukru
- ½ šálky uvarenej oranžovej tekvice
- 2 lyžice rastlinného oleja, 2 lyžice roztopeného masla
- 1 lyžica postrúhanej pomarančovej kôry
- ¾ šálky hrozienok (alebo podľa chuti)
- ½ šálky nastrúhanej mrkvy
- ⅓ šálky sušených brusníc
- 2 lyžice posekaných vlašských orechov
Najprv rúru predhrejte na 180°. Zmiešajte obidve múky, kypriaci prášok, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Do veľkej misky dajte vajce a bielko, 30 sekúnd miešajte mixérom. Pridajte cukor, tekvicu, olej, maslo, pomarančovú kôru a opäť mixujte, až kým nie je hmota hladká. Pridajte múkový mix a následne aj hrozienka, mrkvu a brusnice. Postupne lyžicou vylejte na malý plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte orechmi a pečte 25 minút. Výsledok rozhodne stojú za to!
Tekvicová polievka s mrkvou a jablkami
Polievka z tekvice v zime zahreje, zasýti a dodá telu potrebnú dávku vitamínov. Táto verzia receptu obsahuje aj zdravú mrkvu a jabĺčka.
Na 4 porcie potrebujete:
- 2 lyžice masla
- 1 na malé kocky pokrájanú cibuľu
- 2 na malé kocky pokrájané mrkvy
- 1 na malé kocky pokrájané jablko
- 2 šálky upečenej oranžovej tekvice
- 1 lyžicu šalvie
- 1 šálka smotany na varenie
- 3 šálky kuracieho vývaru
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.
V hrnci roztopte maslo a opražte cibuľu, mrkvu, jablko, tekvicu a šalviu (okolo 8 až 10 minút). Dajte si pozor, maslo rýchlo prihára. Preložte do mixéra, urobte pyré, ktoré vráťte do hrnca a pridajte vývar.
Nechajte 15 minút variť. Následne pridajte smotanu a varte ďalších päť minút tak, aby polievka nezovrela. Nakoniec dochuťte soľou a korením. Máte hotové výživné a zdravé jedlo, ktoré je ideálne v tomto období.
Lahodné tekvicové karí
Jednoduché, pomerne lacné, sýte, nízkokalorické, zdravé, chutné, originálne, rýchle a ako hlavné jedlo dokonalé pre vegetariánov. Má samé pozitíva, tak prečo ho neskúsiť?
Na 2-4 porcie potrebujete:
- ½ kg oranžovej tekvice pokrájanej na kocky
- 1 pokrájanú cibuľu
- 2 najemno pokrájané zelené čili papričky
- 2 najemno pokrájané červené čili papričky
- 5 pretlačených strúčikov cesnaku
- 300 ml kokosového mlieka
- 1 pohár vody
- 1 lyžičku kurkumy
- 1 lyžičku karí korenia
- 2,5 centimetrový kúsok postrúhaného zázvoru
- maslo
V miske pomiešajte čili papričky, cesnak, zázvor, korenia, vodu a kokosové mlieko. V panvici zohrejte maslo a niekoľko minút opražte kocky tekvice a cibuľu. Pridajte zmes s kokosovým mliekom, nechajte zovrieť a následne znížte teplotu a varte dovtedy, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne.
Ak je to potrebné, pridajte vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžete pridať trochu soli. Podávajte s ryžou.
Tekvicový šalát so špenátom a píniovými orieškami
V tomto šaláte nie je nič, čoho by sa museli obávať ľudia bojujúci s nadváhou. Pokojne ním môžete nahradiť hlavné jedlo, keďže je vďaka tekvici a orieškom dostatočne sýty. Pridanou hodnotou je špenát, ktorý obsahuje antioxidanty, vápnik, železo, vitamín A a C, draslík a množstvo ďalších užitočných látok.
Na 12 malých porcií potrebujete:
- jednu 1,75 kilogramovú tekvicu
- ½ šálky píniových orieškov
- 200 gramov čerstvého špenátu
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
Na dressing:
- ¼ šálky medu
- 2 lyžice balsamica
- 1 lyžica olejového oleja
Rúru predhrejte na 200°, tekvicu prepoľte, vyberte semienka, ošúpte a pokrájajte na kocky. Dajte do rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte soľou a čiernym korením. Pečte, kým tekvica nezmäkne, no nemala by sa rozpadávať – približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.
Na prípravu dressingu zmiešajte všetky prísady a vložte na pár sekúnd do mikrovlnky, kým sa med neroztopí.
Na panvici 3 minúty pražte píniové oriešky, neustále miešajte. Špenát a tekvicu zamiešajte, posypte orieškami a ochuťte dressingom, soľou a čiernym korením. Dobrú chuť.
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.