Bylinky mnohí vnímajú jednoducho ako zelené voňavé rastlinky, ktorými si ochucujú jedlá. Dokážu toho však omnoho viac. Často totiž vo vysokej koncentrácii obsahujú látky užitočné pre vaše zdravie. Niekedy stačí lyžička – dve a už ste prijali odporúčanú dennú dávku.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čerstvé si ich môžete pestovať i doma, a okrem toho, že ozvláštnite svoje recepty, do tela dostanete aj antioxidanty či dôležité minerály. Tiež vám prezradíme, ku ktorým potravinám sa každá z byliniek hodí.
Petržlen
Iba dve lyžičky čerstvého petržlenu vám zabezpečia až 150 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi, tvorbu kostí a fungovanie pečene.
Okrem toho je účinným bojovníkom proti zápachu z úst a dokonca sa považuje za afrodiziakum. Hodí sa do polievok či do šalátov.
Tymián
Táto rastlinka má skutočne všestranné využitie – zvládne napríklad zničiť baktérie a lieči nádchu. Ak vám chýba železo, na 20 percent odporúčanej dennej dávky vám postačia dve čajové lyžičky.
Obsahuje tiež množstvo mangánu, ktorý posilňuje funkciu mozgu a napomáha k zdravým kostiam, pokožke a chrupavkám.
Najlepšie chutí v omáčkach na pizzu či k cestovinám, v dresingoch na šaláty, dusených jedlách a hodí sa k hydine, rybám či vajíčkam.
Prečítajte si tiež:
Čo ste o bylinkách nevedeli?
Oregano
Oregano je rovnako chutné sušené ako čerstvé a obsahuje v priemere až 20-krát viac antioxidantov ako ostatné bylinky.
Jediná lyžička oregana ich má v sebe toľko, ako celé jablko. Je skvelým doplnkom paradajkových omáčok, hydiny a darov mora.
Citrónová tráva
Rastlinka s citrusovou vôňou zvaná citrónová tráva sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni. Nielenže dokáže ozvláštniť jedlá, ale je i prírodným liekom – zmierňuje horúčku, kŕče a bolesť brucha či migrénu.
Obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré sú prevenciou pred ochoreniami srdca a rakovinou.
Skúste ju použiť pri príprave kuracieho a hovädzieho mäsa a rýb.
Mäta
Mäta nepatrí len do mojita, pochutnáte si na nej i so zeleninou, jahňacím a kuraťom. Okrem toho, že zabezpečí svieži dych, je tretia (za oreganom a šalviou) čo sa týka množstva antioxidantov a tiež pomáha v boji s nadbytočnými kilami. Stačí si privoňať a chuť na jedlo sa zmenší.
Rozmarín
Ak nechcete, aby sa pri tepelnej úprave v mäse tvorili látky zvané heterocyklické amíny, ktoré sú karcinogénne, stačí pridať rozmarín. Ako totiž zistili vedci svojom výskume, týmto spôsobom znížite ich množstvo o 60 až 80 percent.
Jeho využitie pri varení je rozmanité – pridajte ho k zelenine, zemiakom, vajciam či jahňaciemu, bravčovému a kuraciemu mäsu.
Levanduľa
Je síce známa predovšetkým vďaka svojim relaxačným účinkom a ako pomocník pri zaspávaní, má však aj ďalšie plusy pre vaše zdravie, ktoré dosiahnete len pri jej konzumácii.
Levanduľa je totiž skvelý zdroj vápnika a vitamínu A a nájde sa v nej i železo a vitamín C. Výborne chutí s kuracím a bravčovým mäsom.
Šalvia
Táto mimoriadne aromatická bylinka je bohatá na antioxidanty, obsahuje ich len o čosi menej ako oregano. Tiež zlepšuje funkciu mozgu. Ukázalo sa to napríklad v štúdii, kde zdravým mladým dobrovoľníkom podávali buď placebo alebo rôzne množstvo esenciálnych olejov zo šalvie. Dokonca i tí, ktorí konzumovali minimálne množstvo olejov, v testoch preukázali lepšiu pamäť ako tí, ktorí jedli placebo.
Vyskúšajte ju s bravčovým a kuracím mäsom, rybami, paradajkovými omáčkami alebo si zalejte cestoviny omáčkou pripravenou z masla, parmezánu a šalvie.
Prečítajte si aj tento článok:
Čo ste o bylinkách nevedeli?