Všetko, čo by ste mali vedieť o olivách
BRATISLAVA 15. júna (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Môžu byť zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé, ale vždy sú spájané s nezameniteľnou chuťou. Sú plné slnka, ale aj výživných látok.
Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom predovšetkým v oblasti Stredomoria.
Prečítajte si, čo všetko obsahujú, k čomu sa hodia aj ako sa dajú pripraviť. Možno budete prekvapení, s akými potravinami sa dajú kombinovať a stále pritom chutia výborne.
Olivy pristanú aj zdraviu
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín preventívne pôsobia na vznik srdcových ochorení a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Početné štúdie dokazujú, že ľudia konzumujúci množstvo mononenasýtených tukov majú nižšiu pravdepodobnosť ochorenia srdca.
Sú tiež významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa alebo jódu.
Aj preto sú stále častejšou súčasťou zdravého životného štýlu, ako aj známej stredomorskej diéty založenej na vyváženom príjme plnohodnotných a kvalitných potravín.
A to nie je zďaleka všetko – olivy potešia i svojou kalorickou hodnotou. Sto gramov olív predstavuje iba 150 kilokalórií, pričom čierne olivy ich dokonca obsahujú ešte menej než olivy zelené.
„V porovnaní s tradičnými slovenskými pochutinami, ako sú oriešky, čipsy alebo čokoláda s obsahom asi 500 kilokalórií v sto gramoch, sú španielske olivy jednoznačnou zdravou voľbou vo chvíľach, keď dostanete chuť na niečo dobré,“ povedala odborníčka na výživu Oľga Červenková.
Olivy a oleje z nich vyrobené obsahujú množstvo prospešných rastlinných látok vrátane tokoferolov, flavonoidov, antokyanínov, sterolov a polyfenolov. Polyfenoly majú protizápalové účinky, zlepšujú funkciu imunitného systému, pomáhajú chrániť DNA pred poškodením a chránia kardio-vaskulárny systém.
Rozdiely medzi olivami
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom nálene. Tie čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku.
Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku.
Olivy sa napĺňajú desiatkami druhov plniek. Napríklad, v Španielsku ich používajú viac ako 60 a prispôsobujú ich tomu, do akej krajiny ich vyvážajú. Španieli obľubujú olivy plnené ančovičkami a paprikou, Mexičania zas čili papričkami, k nám na Slovensko sa dostávajú aj plnky z citróna či syra.
Miešajte chute
Olivy sa hodia doslova ku všetkému a pri príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute.
Neverili by ste, ako výborne dopĺňajú hrozienka alebo čokoládu. Slanosť podčiarknete pri zmiešaní s údeným lososom, horkosť im dodá rukola s kúskami syra a zavárané uhorky, citrón či limetky zase podporia ich kyslosť.
Pre španielskeho šéfkuchára Enriqueho Sanchéza sú olivy aj symbolom priateľstva, pretože ich zdieľame s tými najbližšími aj s dobrými známymi.
Milovník dobrého jedla, ktorý má v Španielsku vlastný televízny program o varení s názvom Cómetelo, tvrdí, že nové chute by sa nikdy nemali skúšať s prázdnym žalúdkom. „Potom nevychutnávame chuť, ale uspokojujeme hlad,“ vysvetlil.
Pri prezentácii španielskych olív v Bratislave predviedol niekoľko svojich receptov na vynikajúce olivové šaláty. Nezľaknite sa netradičných spojení a vychutnajte si recepty od odborníka.
Všetky uvedené ingrediencie prui každom z nich len jednoducho zmiešajte vo väčšej miske. Ako hovorí Enrique Sanchéz, pri jedle je hranicou len naša fantázia, takže ak by ste si ich chceli upraviť podľa vlastného gusta, nič nepokazíte.
Variácie na horúce letné dni
1. LETNÁ OLIVOVÁ VARIÁCIA
75 g zelených olív 75 g čiernych olív 50 g chleba nakrájaného na kocky