Vákuopres

Vákupres alebo vákuopres je moderný fyzioterapeutický a masážny prístroj, ktorý sa používa nielen v kúpeľníctve pri liečebných procedúrach, ale i pri skrášľovacích procedúrach s cieľom zoštíhliť, spevniť, detoxikovať či iným spôsobom podporiť metabolizmus problémových partií na tele.

Charakteristika:

Vákupres alebo vákuopres je moderný fyzioterapeutický a masážny prístroj, ktorý sa používa nielen v kúpeľníctve pri liečebných procedúrach, ale i pri skrášľovacích procedúrach s cieľom zoštíhliť, spevniť, detoxikovať či iným spôsobom podporiť metabolizmus problémových partií na tele.

Princíp: --------

Vákuový masážny prístroj pracuje na princípe podtlaku. Súčasťou prístroja je jeden alebo viac dutých valcov, ktoré sa prikladajú na pokožku problémových miest. Pulzujúci pohyb valcov zabezpečí v niektorých prípadoch podtlak až 800 milibarov. Prístrojovou bankou sa pokožka pod tlakom masíruje. Tým sa prekrvenie výrazne zvýši, tukové bunky sú tak extrémne okysličované, čoho výsledkom je rýchlejšie spaľovanie tukov.

Vďaka pôsobeniu tlaku a pretlaku sa narúša súdržnosť zhlukov tukových buniek, ktoré sa na pokožke prejavujú ako celulitída, prichádza k zlepšeniu prekrvenia, čo pre metabolizmus ošetrovaných partií znamená návrat do normálu a výrazné spevnenie podkožného väziva. Mechanicky rozrušené tukové bunky sa odplavujú lymfatickým systémom a dochádza k úbytku tukového tkaniva a výraznému zoštíhleniu.

Zanesenie organizmu toxínmi, celulitída ale aj problémy s redukciou podkožnej tukovej vrstvy v určitých partiách tela majú zvyčajne spoločný základ. V prípade celulitídy ide o práve o nedostatočné prekrvenie a akési "zabrzdenie" riadnej lymfatickej cirkulácie. Ak problém sprevádza ochabnutie svalstva, nepekný kozmetický defekt je na svete. Vo fyzioterapii sa okrem pôsobenia kyslíka využíva tiež liečba žriedlovým plynom, čím sa rozširujú terapeutické možnosti prístroja.

Indikácie:

Pri kozmetických masážach sa vákuopres využíva na: - zoštíhlenie problémových častí tela,

  • formovanie postavy,
  • odbúranie podkožného tuku,
  • detoxikáciu,
  • vyhladenie a spevnenie pokožky po liposukcii,
  • na prevenciu a redukciu celulitídy,
  • spevnenie dekoltu rovnako ako aj spevnenie pokožky na tvári a redukciu vrások.

Vo fyzioterapii sa prístroj využíva na liečbu: - porúch krvného obehu,

  • porúch periférneho prekrvenia dolných a horných končatín,
  • zhoršeného metabolizmu,
  • liečbu trofických zmien na koži, spôsobených poruchami periférneho prekrvenia, diabetickou neuropatiou a ďalšími cirkulačnými poruchami poúrazového, degeneratívneho či iného pôvodu,
  • dobré výsledky sa dosahujú pri liečbe omrzlín či tlakových lézií (dekubitov), ako aj pri prevencii opúchania a pocitu ťažkých nôh.

Aby sa toxíny z tela mohli ľahšie a jednoduchšie vyplaviť a metabolizmus tkanív sa dostal do normálu, je potrebné pred jednotlivými masážami, ale aj počas celého obdobia dochádzania na procedúry dopriať organizmu zvýšené množstvo tekutín, aby sa uvoľnené škodliviny dostali z tela čo najrýchlejšie. Vhodné sú nesýtené minerálky, nesladené čaje a samozrejme čistá voda. Vo výnimočných prípadoch, ak je podkožné väzivo priveľmi ochabnuté, sa na pokožke môžu objaviť drobné hematómy (modriny), ktoré však do niekoľkých dní vymiznú.

Kontraindikácie:

Keďže prístroj pracuje na princípe podtlaku, ošetrenie či masáže nie sú vhodné pre každého.

Ošetrenie sa neodporúča pri:

  • užívaní liekov na riedenie krvi a liečbe kardiovaskulárnych ochorení,
  • užívaní liekov ovplyvňujúcich činnosť štítnej žľazy,
  • väčších varixoch (kŕčových žilách), pri žilovom zápalovom ochorení, opuchoch pľúc,
  • onkologickej liečbe,
  • ochoreniach obličiek či infekčných ochoreniach, akými je napríklad aj chrípka.

Zdroje:

www.alter-nativ.cz
www.starostlivostotelo.sk
www.ajurvedacentrum.cz


Recenzovaný odborný článok.