Tajomstvo zdravia ukryté v jablkách
Na druhej strane, hovorí sa, že jedno jablko denne udrží doktora ďaleko. Staré ľudové múdrosti vychádzajú z dlhoročných skúseností našich predkov a dnešné moderné výskumy a štúdie potvrdzujú, že sa nemýlili. U mužov, ktorí konzumujú jedno jablko denne, klesá riziko infarktu o 32%. Okrem toho sa spájajú so znižovaním rizika vzniku niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, astmy a diabetu.
Neúnavný bojovník proti rakovine
Jablká obsahujú flavonoid kvercetín, ktorý pomáha pri prevencii rastu rakovinových buniek prostaty. Jedna zo štúdií o jablkách dokázala, že látky v šupke jablka potláčajú množenie rakovinových buniek hrubého čreva o 43%. Podľa Národného protirakovinového inštitútu v USA potraviny obsahujúce flavonoidy, ako napríklad jablká, môžu znižovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc až o 50%.
Jeden z najsilnejších antioxidantov sveta
Okrem spomínaného kvercetínu obsahujú jablká aj katechín, floridzín a kyselinu chlorogénovú. Čo to znamená? Že majú veľmi silnú antioxidačnú silu. Vzhľadom na to, že kardiovaskulárne ochorenia sú spolu s rakovinou veľmi tesne prepojené takzvaným oxidačným stresom, schopnosť potláčať ničivé účinky oxidácie je hlavná zbraň liečivej sily akejkoľvek potraviny. Je dokázané, že jablká majú druhú najvyššiu hladinu antioxidačnejaktivity zo všetkých druhov bežne konzumovaného ovocia. Porazili ich len brusnice.
Jablká pomôžu vyhnúť sa astme, diabetuči vysokej hladine cholesteroluv krvi. Konzumácia jabĺk má inverzný vzťah s astmou – čím viac je skonzumovaných jabĺk, tým menší je výskyt astmy. Jeden fínsky výskum potvrdil, že jablká sú spojené aj so znižovaním rizika vzniku diabetu 2. typu. Okrem toho obsahujú pektín, teda cenný zdroj rozpustnej vlákniny, ktorý môže znižovať zlý LDL cholesterol.
Prečítajte si tiež:
Dobré aj na kosti
Jablká sú jedným z najlepších potravinových zdrojov bóru – látky, ktorá je veľmi dôležitá pre stavbu kostí a ako prevencia osteoporózy. Okrem toho je bór aj výborným zdrojom energie.
Aké je najlepšie jablko zo všetkých?
Hoci všetky druhy jabĺk obsahujú cenné fenoly a antioxidanty, v otázke antioxidačnej sily väčšinou víťazí odroda Red Delicious. Treba si však dávať veľký pozor na to, odkiaľ pochádzajú jablká, ktoré konzumujeme. Predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 jablká do zoznamu dvanástich najviac kontaminovaných potravín pesticídmi. Ak je to možné, choďte na trh a a hľadajte tie najlepšie jablká zo slovenských záhrad.
A čo s jablkovým džúsom?
Radšej nič. Jablkový džús v obchode nemá nič dočinenia so skutočnou jablkovou šťavou. Dajte si radšej tú námahu a hoďte pár jabĺk do odšťavovača. Pokojne ho môže kombinovať s inými druhmi ovocia a zeleniny a zabezpečíte si tak prílev látok nenahraditeľných pre pevné zdravie.
Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)