Klinčeky nielen do vianočného punču, ale aj proti bolesti

BRATISLAVA 26. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Klinčeky sú už neoddeliteľnou súčasťou vianočného punču, picháme ich do pomarančov, aby nám zaplavili domácnosť lahodnou vôňou. Okrem toho je to však aj veľmi zdravé korenie obsahujúce množstvo výživných látok. Klinčeky sú vlastne sušené, neotvorené kvetné púčiky stromu, ktorého pôvod je na Ostrovoch ...

BRATISLAVA 26. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Klinčeky sú už neoddeliteľnou súčasťou vianočného punču, picháme ich do pomarančov, aby nám zaplavili domácnosť lahodnou vôňou. Okrem toho je to však aj veľmi zdravé korenie obsahujúce množstvo výživných látok.

Klinčeky sú vlastne sušené, neotvorené kvetné púčiky stromu, ktorého pôvod je na Ostrovoch korenia v Indonézii. Pomenované boli podľa vzhľadu, ktorý pripomína malý klinec.

Anestetikum

Klinčeky už naši predkovia poznali ako výborný liek na tíšenie bolesti zubov. Podstatou liečivých schopností sú silice, ktoré klinčeky obsahujú. Mnohými odborníkmi rešpektovaná Nemecká komisia E schválila použitie klinčekov ako anestetikum a antiseptikum.

Dodávajú energiu

V ázijskej medicíne patria klinčeky medzi tie druhy korenia, ktoré podporujú tok energie a zvyšujú rýchlosť metabolizmu. Odborníci odporúčajú prepichnúť jablko odrody Red Delicious štyrmi klinčeky a uvariť. Potom sa klinčeky odstránia a vy si môžete pochutnať na výbornom zimnom dezerte dodávajúcom energiu.

Likvidujú baktérie, pomáhajú v boji s rakovinou

Klinček udržiava potraviny dlho čerstvé, pretože obsahuje eugenol, ktorý likviduje baktérie a vírusy. Nedávno sa autori jednej štúdie zaoberali výskumom chemoprotektívnych účinkov vodného roztoku klinčekov na rakovinu kože a zistili, že tento roztok mal skutočne protirakovinové účinky.

Čo všetko obsahujú?

Jedna polievková lyžica klinčekov obsahuje

odporúčanú dennú dávku mangánu pre ženy (o čosi menej, ako je odporúčaná denná dávka pre mužov). 43 miligramov vápnika 73 miligramov draslíka 17 miligramov rastlinných sterolov 2 gramy vlákniny Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)