Nedostatok lekárov chce minister riešiť lekármi z Ukrajiny

BRATISLAVA 23. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce riešiť nedostatok lekárov na Slovensku pomocou lekárov z Ukrajiny. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa zaujímal, či by Slovenská zdravotnícka univerzita bola schopná personálne a priestorovo zabezpečiť výučbu asi 300 ukrajinských lekárov v špecializačných ...

BRATISLAVA 23. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce riešiť nedostatok lekárov na Slovensku pomocou lekárov z Ukrajiny.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa zaujímal, či by Slovenská zdravotnícka univerzita bola schopná personálne a priestorovo zabezpečiť výučbu asi 300 ukrajinských lekárov v špecializačných odboroch chirurgia, úrazová chirurgia, anestéziológia a intenzívna medicína a gynekológia a pôrodníctvo. Lekári by pritom na Slovensku mali začať študovať pravdepodobne od februára 2012. Vyplýva to z faxu, ktorý má agentúra SITA k dispozícii.

"Ministerstvo oslovilo Slovenskú zdravotnícku univerzitu v Bratislave, či by bola schopná zabezpečiť predatestačnú študijnú prípravu ukrajinských lekárov, nie študentov medicíny,“ spresnila pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Ide teda podľa nej o vysokoškolsky vzdelaných lekárov, ktorí si pomocou ďalšieho vzdelávania a praxe, teda práce v slovenských nemocniciach môžu zvýšiť kvalifikáciu. "Takúto pomoc zahraničných lekárov považuje ministerstvo za jeden z krokov, ako riešiť nedostatok lekárov na Slovensku,“ povedala Zollerová.

Univerzita rozdiely robiť nemôže

Slovenská zdravotnícka univerzita reagovala na požiadavku ministra, že v prípade záujmu o štúdium na univerzite nemôže robiť rozdiel medzi domácim a zahraničným študentom.

"To znamená, že po preskúmaní študentom predložených dokumentov, v prípade že spĺňa podmienky na zaradenie do štúdia, bude takýto žiadateľ na štúdium zaradený,“ uviedla univerzita pre agentúru SITA. Výučbu ukrajinských študentov bude pritom schopná zabezpečiť v takom prípade, ak jej bude navýšený rozpočet na zakontrahovanie ďalších pedagógov.

Prípadná výučba ukrajinských študentov by podľa univerzity v žiadnom prípade neohrozila výučbu tých slovenských.

Atestácia zadarmo

O snahe MZ informovali v piatok aj Hospodárske noviny. Ako v denníku upozornil dekan Lekárskej fakulty Peter Labaš, Ukrajinci z pohľadu EÚ nemajú adekvátne vzdelanie. Musia si preto podľa neho urobiť slovenské štátnice a naučiť sa po slovensky.

Labaš zároveň kritizoval ministerstvo, že ponúka atestáciu cudzím lekárom za štátne peniaze. "To je evidentná diskriminácia slovenských lekárov," povedal pre Hospodárske noviny Labaš.