Vláda chce zastaviť zmenu nemocníc oficiálne

BRATISLAVA 14. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Vláda chce zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti aj oficiálnym uznesením. Materiál, ktorý na jej rokovanie pribudol v stredu, navrhuje uložiť ministrovi zdravotníctva zastaviť kroky k transformácii. Nekonať má, kým parlament neschváli vypustenie transformácie zo zákona. ...

BRATISLAVA 14. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Vláda chce zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti aj oficiálnym uznesením.

Materiál, ktorý na jej rokovanie pribudol v stredu, navrhuje uložiť ministrovi zdravotníctva zastaviť kroky k transformácii. Nekonať má, kým parlament neschváli vypustenie transformácie zo zákona.

Ako však upozorňuje materiál, členovia kabinetu nemajú dosah na hlasovanie poslancov, preto minister nemá pokračovať v transformácii ani v prípade, ak v parlamente zrušenie transformácie neprejde, a to až do rozhodnutia novej vlády.

Ako sa píše v správe o plnení záväzkov vyplývajúcich z Memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve, existuje "odôvodnený predpoklad", že poslanci sa nestotožnia so zastavením transformácie. Vláda preto chce splniť svoj záväzok z memoranda uznesením.

Lekárske odborové združenie (LOZ) už po deklarovanej neochote poslancov zákonom zrušiť transformáciu vyhlásilo štrajkovú pohotovosť. Odbory totiž nie sú spokojné s tým, ako sa v praxi plnia záväzky dohodnuté v spoločnom memorande, ktoré podpísali s premiérkou Ivetou Radičovou.

V stredu zverejnili otvorený list prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, v ktorom ho požiadali o pomoc pri napĺňaní prijatého memoranda medzi vládou SR a LOZ. "Žiaľ, musíme konštatovať, že z dôvodov neplnenia si záväzkov Vlády SR voči parlamentu, okrem iného i vo veci zrušenia transformácie nemocníc na a.s., hrozí nenaplnenie tohto Memoranda, čo v konečnom dôsledku môže mať ďalekosiahle následky pri zabezpečovaní dostupnej zdravotnej starostlivosti občanom," pohrozili odbory v liste.