Poslanci rozhodnú o sľubovaných platoch pre lekárov

BRATISLAVA 13. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Požiadavkami lekárov sa v utorok bude zaoberať plénum Národnej rady SR. Keďže vláda navrhla, aby sa o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní, schválená môže byť ešte dnes. V úvode deviateho rokovacieho dňa 26. schôdze parlamentu ...

BRATISLAVA 13. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Požiadavkami lekárov sa v utorok bude zaoberať plénum Národnej rady SR.

Keďže vláda navrhla, aby sa o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní, schválená môže byť ešte dnes.

V úvode deviateho rokovacieho dňa 26. schôdze parlamentu ešte pred rokovaním o zdravotníckej novele predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) zvolal rokovanie grémia, na ktorom sa majú predsedovia klubov dohodnúť na ďalšom postupe.

Platy lekárov možno neporastú tak, ako sľúbila vláda

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú vypracoval parlamentný zdravotnícky výbor, totiž predpokladá zvýšenie miezd iba v dvoch fázach, a to k začiatku budúceho roka a k 1. júlu 2012. Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roka 2013. Celkovo by tak podľa návrhu mali mzdy stúpnuť k 1. januáru budúceho roka na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaného, k júlu by sa mali dvihnúť na 1,2-, respektíve 1,9-násobok. Posledný rast na úroveň 1,25- alebo 2,3-násobok v návrhu novely chýba. Lekárski odborári proti novele vystúpili, poslanci majú možnosť do nej vstúpiť v druhom čítaní prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov.

Parlament schválil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie k novelám zákonov, ktoré majú riešiť požiadavky lekárov.