Slovensko je v núdzovom stave posledný deň, lekári sú späť

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVIVNY) – Vláda v stredu schválila návrh ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby sa od 8. decembra na Slovensku skončil núdzový stav. Ten na Slovensku trvá od 29. novembra tohto roka. "Postupná realizácia opatrení vyplývajúcich z memoranda vlády k riešeniu požiadaviek Lekárskeho odborového združenia v uvedených ...

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVIVNY) – Vláda v stredu schválila návrh ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby sa od 8. decembra na Slovensku skončil núdzový stav.

Ten na Slovensku trvá od 29. novembra tohto roka. "Postupná realizácia opatrení vyplývajúcich z memoranda vlády k riešeniu požiadaviek Lekárskeho odborového združenia v uvedených poskytovateľoch ústavnej zdravotnej starostlivosti dospela do stavu, keď nie je potrebné naďalej udržovať núdzový stav," uvádza sa v predloženom materiáli.

Lekári sú opäť pri pacientoch

Slovenské nemocnice fungujú oddnes v bežnom prevádzkovom režime. V stredu o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. "V tejto chvíli by mali byť všetci lekári v nemocniciach. Dnešným dňom je situácia v slovenských nemocniciach úplne stabilizovaná," vyhlásil.

Kollár pritom verí, že podávanie hromadných výpovedí, bolo na Slovensku prvý ale aj poslednýkrát. "Verím, že už žiadna vláda nepodcení dialóg s lekármi a nepripustí vznik podobnej situácie," uviedol. Podľa Kollára sa do nemocníc na svoje pôvodné miesta vrátili všetci lekári, ktorí chceli, niekoľko desiatok však návrat späť odmietlo.

Podľa Kollára odborári splnili to, čo sľúbili v memorande, a teda, že sa čo najskôr po jeho podpise vrátia k pacientom. "Na druhej strane verím, že budú splnené všetky naše požiadavky, ako sme sa dohodli," skonštatoval.

Lekári sú podľa Kollára presvedčení, že v naplnení ich požiadaviek nebudú brániť ani poslanci parlamentu a ani žiadne legislatívne prekážky. Ako podotkol, budú pozorne sledovať postoj jednotlivých politických strán. "Lebo, bohužiaľ, už dnes niektorí poslanci spochybňujú memorandum a nepovažujú ho za záväzné," tvrdí šéf odborárov. Lekári pritom veria, že najneskôr do 16. decembra budú pripravené prvé legislatívne opatrenie, ktoré sú uvedené v memorande.

Lekári na tlačovej besede pripomenuli, že svoje požiadavky prvýkrát zverejnili ešte vo februári tohto roku a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik mal teda deväť mesiacov na to, aby ich vyriešil. Istý posun však podľa Kollára nastal až v septembri, kedy začali zbierať výpovede a seriózna diskusia až tri týždne pred uplynutím výpovednej lehoty.

Odborári ministra kritizovali nielen za to, že podľa nich nemal pripravený žiadny plán B, ale aj pre vyhlásenie núdzového stavu. "Vyhlásenie núdzového stavu bolo použité v rozpore s Ústavou SR, čo sme už napadli aj na Ústavnou súde SR," povedal Kollár.

Lekárske odborové združenie zorganizovalo koncom septembra podávanie hromadných výpovední. Do akcie sa zapojilo 2400 lekárov, neskôr polovica z nich výpovede stiahla. Keďže odborári nepristúpili na riešenie ich požiadaviek zo strany vlády, tá sa na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti rozhodla vyhlásiť núdzový stav. Lekárom vo výpovedi tak mohli nariadiť pracovnú povinnosť. Napokon sa lekári a vláda koncom minulého týždňa dohodli a podpísali spoločné memorandum. V ňom je okrem zrušenia transformácie a zvýšenia platov lekárov zakotvené aj dodržiavanie Zákonníka práce a zreálnenie platieb za výkony.

Dôvodom vyhlásenia núdzového stavu boli hromadné výpovede lekárov. V rámci protestnej akcie Lekárskeho odborového združenia sa asi 1200 lekárov rozhodlo, že k 1. decembru odíde zo slovenských nemocníc.

Vláda vyhlásila núdzový stav pre 13 obvodov, v rámci ktorých bolo možné uložiť lekárom tzv. pracovnú povinnosť. Ani to však poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku úplne nezabezpečilo.

Mnohí lekári sa totiž stali práceneschopní alebo sa vyhýbali prevzatiu rozhodnutia o pracovnej povinnosti. Napokon sa vláda a Lekárske odborové združenie dohodli a koncom minulého týždňa podpísali spoločné memorandum.