Zdravotníctvo v kríze: Sledujeme situáciu v nemocniciach

BRATISLAVA 1. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Lekári sa s vládou nedohodli. Od štvrtka tak 1200 lekárov prišlo o prácu. Dohoda sa nezrodila ani po deviatich hodinách rokovania. Priebežný stav v slovenských nemocniciach: V nemocnici v Banskej Bystrici chýba takmer 150 lekárov Obe fakultné nemocnice v Banskej Bystrici – detská ...

BRATISLAVA 1. decembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Lekári sa s vládou nedohodli. Od štvrtka tak 1200 lekárov prišlo o prácu. Dohoda sa nezrodila ani po deviatich hodinách rokovania.

Priebežný stav v slovenských nemocniciach:

V nemocnici v Banskej Bystrici chýba takmer 150 lekárov Obe fakultné nemocnice v Banskej Bystrici – detská aj Rooseveltova – zabezpečujú oddnes v plnom rozsahu len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Lekárom v Trnave klopú na dvere s príkazmi do práce Príkazy na prácu bývalým zamestnancom Fakultnej nemocnice (FN) v Trnave, ktorí si ich zatiaľ neprevzali, budú doručovať pracovníci Obvodného úradu v Trnave. Po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady obvodu o tom informoval jej predseda Jozef Klokner. Príkazy si neprevzalo ešte 21 lekárov. Riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek bezpečnostnú radu informoval o zložitej situácii na neurológii a na ARO. Zároveň však povedal, že doteraz neboli ohrozené životy pacientov. Situáciu na neurológii má podľa bezpečnostnej rady riešiť spoluprácou s bratislavskými nemocnicami.

V Nitre je situácia kritická, ošetrujú len akútne stavy Vo Fakultnej nemocnici Nitra chýba 46 lekárov, preto nemocnica poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť. Väčšinu oddelení paralyzovali výpovede lekárov Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Núdzový stav sa Nitry podľa vlády netýka.

Žilinská nemocnica prišla o 90 lekárov Žilinská fakultná nemocnica prišla dnešným dňom o 90 lekárov, ktorí trvali na svojich výpovediach. Pracovné príkazy v rámci núdzového stavu nemocnica doručila zatiaľ len približne polovici z nich. Podľa informácií agentúry SITA približne 45 lekárov, ktorí si príkazy neprevzali, dnes do nemocnice neprišli. Nemocnica sa zvláda postarať o urgentné prípady.

V bojnickej nemocnici stiahlo výpoveď 16 z 51 lekárov Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach má do dnešného dňa na stole 35 výpovedí. Na základe pracovného príkazu riaditeľa nemocnice však všetci lekári prišli do práce.

Lekári z košickej detskej fakultnej prišli predsa do práce Košická detská fakultná nemocnica funguje vo štvrtok v bežnom režime.

V Považskej Bystrici nestiahli výpovede iba dvaja lekári Na výpovedi v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici trvajú dvaja zamestnanci. Jeden z nich robí na plný úväzok, v druhom prípade ide o zamestnanca, ktorý v nemocnici pracuje len na štvrtinový úväzok. Považskobystrická nemocnica vo štvrtok funguje v zabehnutom režime poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Najdôležitejšie telefónne čísla pre pacientov nájdete TU