Bezpečnostná rada uvažuje aj o lekároch zo zahraničia

BRATISLAVA 26. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Slovensko možno požiada zahraničie o poskytnutie lekárov po tom, ako pre situáciu v zdravotníctve po nedohode s lekárskymi odborármi a hroziacimi výpoveďami vyše 2000 lekárov vyhlási vláda s vysokou pravdepodobnosťou núdzový stav. Aj o tejto možnosti a o možnosti vyhlásiť núdzový stav rokovala ...

BRATISLAVA 26. novembra (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – Slovensko možno požiada zahraničie o poskytnutie lekárov po tom, ako pre situáciu v zdravotníctve po nedohode s lekárskymi odborármi a hroziacimi výpoveďami vyše 2000 lekárov vyhlási vláda s vysokou pravdepodobnosťou núdzový stav.

Aj o tejto možnosti a o možnosti vyhlásiť núdzový stav rokovala dnes Bezpečnostná rada SR, na ktorej sa zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič.

„Je potrebné zistiť aj to, do akej miery je tu možné, aby bolo uvažované so zahraničnou výpomocou,“ pripustil prezident s tým, že by sa to dalo riešiť cez prepojenia niektorých nemocníc. Komplikáciou podľa neho bude v krátkej budúcnosti aj to, že prichádza zima a nikto nevie, ako to bude vyzerať, teda aké budú cesty a keď niekto bude potrebovať rýchlu pomoc, tak z ktorej nemocnice by mohli lekári do ktorej nemocnice doraziť. „Preto vláda musí zvažovať tie najkonkrétnejšie a doslova direktívne kroky k lekárom,“ povedal Gašparovič.

Požiadavky lekárov sú neadekvátne

Bezpečnostná rada zvážila situáciu, ktorá tu je, zaoberali sa možnosťou vyhlásenia núdzového stavu. „S tým, že ak minister ešte predloží niektoré nové návrhy a možnosti s lekármi, tak vláda ešte môže na tomto zasadnutí prijať niektoré nové rozhodnutia,“ dodal prezident.

Gašparovič súhlasí s tým, že požiadavkám lekárov, ktoré nie sú podľa neho adekvátne, už nemožno ustupovať. „Som presvedčený, že lekári SR, okrem tých, ktorí tak dogmaticky chcú presadzovať niečo, čo nie je možné, že si uvedomia tú situáciu, ktorá je nebezpečná pre ľudí, ktorí potrebujú zachrániť zdravie – ale je aj pre nich nevýhodná, lebo stratia veľké výhody, ak nestiahnu svoje výpovede späť,“ vyhlásil prezident. Dúfa, že prijmú kompromis vlády a výpovede stiahnu. Ďalšie požiadavky o zvyšovaní platov do budúcnosti môžu podľa neho nasledovať potom.

Vláda už rokuje o návrhu na vyhlásenie núdzového stavu. Podľa predbežných informácií by mal platiť v prípade schválenia kabinetom od 29. novembra 2011 od 0:00 maximálne do 27. februára 2012.