Pivo pre celiatikov už aj na Slovensku

BRATISLAVA 20. septembra (WBN/PR) – Už aj na Slovensku si môžu celiatici bez obáv pochutnať na dobrom pive. Vďačíme za to našim českým susedom, ktorí práve pre celiatikov spojili chuť pravého českého piva s prísnymi zásadami bezlepkovej diéty. Výsledkom je bezlepkové pivo Celia z produkcie Žateckého pivovaru, ktoré si už našlo cestu aj na slovenský ...

BRATISLAVA 20. septembra (WBN/PR) – Už aj na Slovensku si môžu celiatici bez obáv pochutnať na dobrom pive. Vďačíme za to našim českým susedom, ktorí práve pre celiatikov spojili chuť pravého českého piva s prísnymi zásadami bezlepkovej diéty. Výsledkom je bezlepkové pivo Celia z produkcie Žateckého pivovaru, ktoré si už našlo cestu aj na slovenský trh.

Nočnou morou nejedného celiatika sa tak stáva návšteva reštaurácie a výber vhodného jedla z jedálneho lístka, či kúpa pochutín v kinách alebo drinkov v baroch. Prísna bezlepková diéta sa u týchto ľudí stáva doslova pánom ich stravovania. Špeciálne potraviny bez obsahu lepku si môže celiatik zakúpiť len v špecializovaných obchodoch a mesačne ho strava vyjde na nemalé peniaze. Ak celiatik nechce podstúpiť bolestivé kŕče, či hnačky, netrúfne si zájsť s kamarátmi ani len na jedno pivko. Teraz už celiatici nemusia mať obavy! Bezlepkové pivo CELIA si môžu zakúpiť už dnes v biopotravinách, v predajniach Metro a prevádzkach distribučnej spoločnosti Distrib Capital, s.r.o. Táto novinka sa predáva v pollitrových fľašiach za 1,25 Eur, čo zaťaží peňaženku celiatikov menej ako kúpa iného bezlepkové piva z dovozu.

O tom, že je nové bezlepkové pivo pre celiatikov naozaj bezpečné, svedčia aj výsledky analýz analytického skúšobného laboratória Pivovarského ústavu Praha, ktoré ukázali, že koncentrácia peptidu v hotovom pive je menšia ako 1250 ug/ml a koncentrácia gliadinu, tzv. lepku menšia ako 5 mg/l. Unikátny na novom bezlepkovom pive je fakt, že si nesie vlastnosti typického českého ležiaku. Má bohatú bielu penu, zlatú farbu, príjemnú sladovú vôňu, je osviežujúce a harmónia chutí spočíva v počiatočnej sladkosti s doznievajúcou lahodnou horkosťou, preto si ho vychutná naozaj každý. Obsah alkoholu v bezlepkovom pive je 4,5 %.

Ako to celé začalo

Táto novinka uzrela svetlo sveta vďaka tímu pod vedením Ing. Josefa Škacha, CSc. vo Výskumnom ústave pivovarskom a sladovníckom, a.s., ktorý vymyslel postup. Bezlepkové pivo následne začal vyrábať a predávať pivovar v Žatci. Teraz ho spoločnosť Distrib Capital, s.r.o. prináša aj na slovenský trh, aby si ho u nás mohli vychutnať ako celiatici, tak aj „neceliatici“.

Novinka získala významné ocenenie Český zväz pivovarov a sladovní vyhlásil držiteľa ceny Františka Ondřeje Poupěte za mimoriadny spoločenský prínos k rozvoju českého pivovarstva a sladovníctva v roku 2010. Táto cena sa udeľuje od roku 2007 ako podpora projektov, ktoré pomáhajú rozvoju a prestíži českého piva. Jednu z dvoch udelených cien v minulom roku získali aj výrobcovia piva CELIA za výskum a vývoj unikátnej technológie umožňujúcej bezpečnú výrobu piva pre celiatikov a za zavedenie bezlepkovej technológie a výrobu tohto piva. „Cena je výnimočná tým, že sa neudeľuje pravidelne, ale len v prípade, že skutočne vznikol nejaký významný počin na poli pivovarníctva. Naposledy bola udelená v roku 2008,“ povedal obchodný riaditeľ Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Informácie o ochorení

Celiakia je vrodené ochorenie, ktorým v súčasnosti trpí asi 1 zo 100 ľudí, pričom diagnostikovaných je asi len 5 % z nich. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou tzv. lepku, čo je zmes bielkovín obilných zŕn. Nakoľko liečba tohto ochorenia sa podáva až v naozaj ťažkých štádiách, jedinou účinnou terapiou je doživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty, ktorá spočíva vo vyhýbaní sa konzumácií potravín s obsahom lepku, ako napr. pšenici, jačmeňu, raži a ovosu, ale aj rôznym polotovarom a mnohým druhom alkoholu. Dôležitou súčasťou života každého celiatika je podrobné študovanie zloženia bežne predávaných potravín, prípadne nakupovanie v špecializovaných obchodoch, kde je možné dostať bezlepkové potraviny, ako napr. múku, chlieb, či iné pochutiny. Konzumácia potravín obsahujúcich lepok môže u celiatika vyvolať tráviace problémy v podobe bolestivých kŕčov až hnačiek, preto sa odporúča týmto potravinám vyhýbať. Z dôvodu porušenia sliznice tenkého čreva v dôsledku celiakie dochádza u týchto ľudí k oslabeniu imunity, čo má za následok výskyt ďalších rozličných ochorení, ako aj zvýšený výskyt nádorov.

Informácie o projekte Svet českého piva

Myšlienkou projektu Svet českého piva bolo zjednotiť rozmanitú ponuku pív vyrábaných v českých pivovaroch. Spoločnosť Distrib Capital, s.r.o. zastupuje v rámci tohto projektu menšie regionálne české pivovary, v ktorých sa robí poctivé pivo. Cieľom projektu Svet českého piva je prinášať na slovenské stoly tradične pripravované „domáce“ pivá, ktoré uspokoja aj tých najväčších labužníkov. Viac informácií nájdete na www.svetceskehopiva.sk.