Ľudia zo západných krajín sú naprogramovaní na alkohol

Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan HeinBRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Ľudia zo západných krajín sú naprogramovaní na konzumovanie tzv. tučných jedál a alkoholu. Prišli na to výskumníci z University of Aberdeen, podľa ktorých je za tým genetická predispozícia. Tá okrem iného spôsobuje, že ľudia zo západu sú náchylnejší na depresie. Vedúci výskumného ...

Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan HeinBRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Ľudia zo západných krajín sú naprogramovaní na konzumovanie tzv. tučných jedál a alkoholu. Prišli na to výskumníci z University of Aberdeen, podľa ktorých je za tým genetická predispozícia. Tá okrem iného spôsobuje, že ľudia zo západu sú náchylnejší na depresie. Vedúci výskumného tímu Alasdair MacKenzie povedal v rozhovore pre BBC Scotland, že väčší sklon ku konzumácii mastných jedál a alkoholických nápojov, majú síce v súčasnosti Európania, no ak si napríklad Ázijčania adaptujú západnú kultúru, budú mať sklon konzumovať to isté spektrum jedál a alkoholu. Genetické prepínače v mozgoch ľudí zo západných štátov podľa MacKenzieho regulujú pocit hladu a smädu inak ako napríklad u Ázijčanov, a tak majú Európania a Američania väčší sklon k vyhľadávaniu mastných jedál a alkoholu. MacKenzie pri porovnávaní stravovacích návykov uviedol, že už pred stáročiami bolo pre Európanov veľmi dôležité pivo ako zdroj energie počas zimných mesiacov. Preferencia ľudí uprednostňovať jedlá s vyšším obsahom tukov a tiež alkohol teda pramení z čias, kedy to bolo nevyhnutné pre prežitie. Táto nevyhnutnosť sa síce vytratila, no stala sa súčasťou genetickej výbavy a tak je u mnohých ľudí naďalej prítomná. Výsledky výskumu publikoval Alasdair MacKenzie s kolegami v odbornom periodiku Journal of Neuropsychopharmocology.

Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.