SDKÚ nepodporí riešenie miezd sestier Zákonníkom práce

Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš BenedikovičBRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Koaličná SDKÚ-DS nepodporí pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce (ZP), ktorý má riešiť minimálne mzdové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, ako jednu z požiadaviek ich petície. Také sú závery stretnutia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek so zástupcami ...

Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš BenedikovičBRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Koaličná SDKÚ-DS nepodporí pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce (ZP), ktorý má riešiť minimálne mzdové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, ako jednu z požiadaviek ich petície. Také sú závery stretnutia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek so zástupcami strany. "Návrh nepodporíme, pretože nerieši optimálne požiadavky komory,“ povedal v stredu Viliam Novotný (SDKÚ-DS).

Riešením cez Zákonník práce neboli nadšené ani samotné sestry. Obávali sa, že niektorým sestrám by mohli mzdy dokonca klesnúť. Návrhu taktiež vyčítali, že nezohľadňuje počet odpracovaných rokov a špecializáciu. Podľa Novotného by sa mzdové ohodnotenie sestier malo riešiť cez špeciálny zákon. "Dokedy bude hotový, bude sestrám oznámené v mesiaci september,“ vyhlásil. K obsahu zákona sa Novotný vyjadrovať nechcel. Mal by však údajne riešiť aj kompenzácie, ktoré sa spomínajú v súvislosti s odmietnutím požiadaviek sestier na skorší odchod do dôchodku.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa k vzniku nového špeciálneho zákona bližšie vyjadrovať nechcelo. "Uznesenie vlády uložilo ministerstvu zdravotníctva a ministerstvu práce vyriešiť otázku mzdových nárokov sestier. Obe ministerstvá spolu rokovali a budú rokovať ďalej tak, aby sestry zarábali viac. Rokovania ešte nie sú ukončené," povedala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Novotný zároveň uviedol, že na rokovaniach žiadali od sestier aj záruky. Podľa neho si musia uvedomiť, že ich požiadavka skôr ako o šesť mesiacov vyriešená nebude. "Rešpektovali toto naše stanovisko,“ vyhlásil. Zároveň dodal, že v pozmeňujúcom návrhu k Zákonníku práce ponúkali sestrám minimálne mzdové nároky na úrovni 3,10 až 4,3 eura. V petícii sestry žiadali 3,5 až 4,5 eura.

Koaličná strana na rokovaniach prisľúbila podporu iných pozmeňujúcich návrhov k Zákonníku práce. Jeden sa týka možnosti sestier odmietnuť po 50. roku života prácu nadčas alebo nočné služby. Ďalší pozmeňujúci návrh by mal sestrám zabezpečiť, aby dostali ročne 5 dní voľna na sústavné vzdelávanie s náhradou mzdy. Tieto zmeny majú podľa Novotného podporu petičného výboru.

Sestry a pôrodné asistentky zbierali podpisy pod petíciu dva mesiace, skončili v polovici apríla. Celkovo petíciu podporilo 243 tis. občanov. Vláda vzala petíciu začiatkom júna na vedomie, pričom prijala aj uznesenie, ktoré stanovuje harmonogram, kedy sa majú niektoré z požiadaviek splniť. Sestry však s navrhovanými riešeniami nie sú úplne spokojné, nepozdáva sa im najmä riešenie dvoch kľúčových požiadaviek. Chcú preto ešte rokovať. Aktuálne o petícii rokuje parlament.

Okrem iného v petícii žiadajú, aby mohli odchádzať do dôchodku po dovŕšení 58. roku života a aby bola pre ne stanovená minimálna hodinová mzda. Komora taktiež požaduje, aby štát a zamestnávatelia podporovali sústavné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a aby Ministerstvo zdravotníctva SR kontrolovalo dodržiavanie personálnych normatívov. Súčasťou petície je aj požiadavka na zriadenie samostatného odboru ošetrovateľstva na ministerstve, podpora mimonemocničnej starostlivosti, najmä agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, a legislatívna, ale i finančná úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb.