Soľ a hypertenzia
Slovenská liga proti hypertenzii opakovane zdôrazňuje mimoriadnu dôležitosť zníženia obsahu soli v potravinách, ktoré denne konzumujeme.
Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2-4 g soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti prijíma 10-15 g soli denne. Pritom vzťah medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku je priamy a progresívny. Vysoký príjem soli poškodzuje priamo cievnu stenu, ktorá sa stáva tuhšou s vyšším obsahom väziva. 75% konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania pri konzumácii je menej dôležitým faktorom ako znižovanie obsahu soli resp. sodíka pri technologickej príprave potravín.
**Odporúčania pre denný príjem sodíka** | |
---|---|
**Vek** | **Odporúčaný príjem** |
19-50 | 1500 |
51-70 | 1300 |
71 a viac | 1200 |
Vo Veľkej Británii vypočítali, že keď klesne v populácii príjem soli o 1g/24 hod, zachráni sa každý rok v krajine 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií (mozgocievne príhody, srdcové príhody). V Kanade uverejnili prepočty, podľa ktorých pri znížení priemerného obsahu sodíka v potrave z 3500mg na 1500mg budú mať o 1 milión hypertonikov menej a ročné náklady na zdravotnú starostlivosť o hypertonikov klesnú o 400-500 miliónov CAD. Zároveň poklesne incidencia kardiovaskulárnych chorôb o 13% a celková ročná úspora nákladov bude až 1,3 miliardy CAD. Svetový deň hypertenzie, nedeľa, 17.5.2011, je zameraný na dosiahnutie cieľových hodnôt krvného tlaku a práve úsilie znížiť obsah soli v konzumovaných potravinách je najefektívnejším prostriedkom verejného zdravotníctva ako ich dosiahnuť. K tomu je potrebné:
- V spolupráci s potravinárskym priemyslom stanoviť dobrovoľné ciele obsahu soli pre jednotlivé komodity (napr. pre pečivo, chlieb, syry, šunku atď), ciele postupne každoročne znižovať
- Monitorovať obsah soli v jednotlivých potravinách a jedlách podávaných vo verejných jedálňach a výsledky zverejňovať
- Monitorovať obsah soli v moči pacientov užívajúcich lieky na vysoký tlak a srdcovocievne choroby s ekonomickými dôsledkami pre pacienta
- Vytvoriť alianciu, v ktorej budú zastúpené odborné spoločnosti, verejné zdravotníctvo, producenti potravín, zástupcovia reštaurácii, kuchárov, školských a závodných jedální, atď. s konkrétnym plánom edukačných a implementačných aktivít.
Dobrovoľná samoregulácia producentov potravín pri znižovaní obsahu soli v ich výrobkoch je verejnosťou vyspelých krajín vysoko oceňovaná. Napr. vlani prišli českí pekári s vlastnou iniciatívou postupného znižovania obsahu soli v chlebe, pečive a ďalších výrobkoch, vo Veľkej Británii majú rozplánované dobrovoľné limity obsahu soli pre jednotlivé komodity pre najbližšie roky, v Chorvátsku spustili pod patronátom ministra zdravotníctva „Národný program redukcie soli“. Zrodí sa niečo podobné aj na Slovensku
- www.worldactiononsalt.com
- www.sacn.gov.uk
- Vancouver 2010, Svetový kongres hypertenzie