Škorica je 1 z viacerých antioxidantov,kt. telo potrebuje na elimináciu voľných radikálov. Má aj iné priaznivé účinky, ale netreba to s ňou preháňať. Najlepšia je vždy stredná cesta. Dávajte si každé ráno 1ČL škorice zmiešanej s medom.
Škorica ako liek. Poznáte jej účinky na naše zdravie?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Už v stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete. Je to vnútorná vrstva kôry stromu, ktorý je príbuzným vavrínu (bobkový list) a existujú dve základné formy škorice: cejlónska (C. Verum, syn. C. zeylonicum), je svetlejšia, jemnejšia a označovaná tiež ako pravá škorica a čínska (C. cassia) je tmavšia, silnejšia a označuje sa ako nepravá škorica alebo cassia. Aj prášok aj tyčinky, ktoré sa u nás predávajú, pochádzajú takmer výlučne z nepravej, čínskej škorice. Rozdiel v zložení je minimálny.
Účinné látky: anthokyaníny, cinamaldehyd, eugenol, cineol, cinamyl acetát
Prečítajte si aj:
Najlepšie prírodné afrodiziaká pre ženy
Aké má účinky?
- podporuje účinok inzulínu
- znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu
- mierne znižuje krvný tlak
- podporuje pevnosť cievnej steny
- mierne znižuje zrážanlivosť krvi
- antioxidačný
- antibakteriálny a fungicídny
- relaxačný
- karminatívny – podporuje uvoľňovanie črevných plynov
- podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov
Formy výživového doplnku
- mletý škoricový prášok – má výhodu v tom, že koncentrácia éterických olejov, ktoré by mohli byť dráždivé, je ich rozkladom a vyparovaním po zomletí čiastočne znížená
- tyčinka škoricovej kôry – pred použitím ju treba zomlieť (cassia je tvrdšia a ťažšie sa melie na kávovom mlynčeku ako pravá škorica)
- štandardizovaný extrakt v tabletkách (u nás zatiaľ oficiálne neregistrovaný)
Terapeutické využitie
- podporná liečba cukrovky
- prevencia a podporná liečba hypecholesterolémie a zvýšenej hladiny triacylglycerolov (krvné tuky)
- prevencia a podporná liečba aterosklerózy
- podporná liečba peptických vredov žalúdka
- podporná liečba kandidózy, reumatoidnej artritídy
- podpora prekrvenia končatín
Zdroj foto: Shutterstock.com
Ako sa užíva?
Mletá škorica – terapeutické dávky
- pridávajte si 1/3 čajovej lyžičky do jedla 1 – 2-krát denne
- ak budete užívať mletú škoricu, dávky čaju treba primerane znížiť
- ak používate škoricu iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické
Škoricový čaj – terapeutické dávky
- 2 mierne kopcovité PL mletej škorice zalejte do džbánu litrom vriacej vody, nechajte pri izbovej teplote vychladnúť, potom vzniknutý sliz preceďte alebo inak oddeľte zliatím čaju, môžete osladiť 1 až 2 čajovými lyžičkami medu, pridať trochu citrónovej šťavy (ani jedno nie je nevyhnutné) a zakryté vložte do chladničky
- vypite 1 šálku 2 denne
- po dvoch až troch týždňoch môžete dennú dávku znížiť
- ak pijete škoricový čaj iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické
- tento čaj môžu užívať aj ľudia s cukrovkou 1. typu, ktorí užívajú syntetický inzulín, ale dávkovanie musí byť postupné:
- prvý týždeň užívať len 1 šálku čaju denne a každý ďalší týždeň zvyšovať dennú dávku o 1 šálku až do dosiahnutia 3 – 4 šálok za deň
- počas celého obdobia je nevyhnutné častejšie si sledovať hladinu cukru v krvi a v prípade nízkych hodnôt konzultovať so svojím lekárom prípadnú úpravu liečby
Kapsule/tabletky s extraktom: podľa príbalového letáku
Toxické účinky / interakcie
- škorica obsahuje kumaríny, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu poškodiť pečeň a obličky
- uvedené terapeutické dávky sú bezpečné aj pri užívaní 12 – 16 mesiacov – údaje o bezpečnosti ich dlhodobejšieho užívania zatiaľ nie sú k dispozícií
- v tehotenstve sa odporúča užívať škoricu len ako príležitostné korenie, nie v uvedených terapeutických dávkach
Čo je dobré vedieť o škorici?
- najlepší liečebný účinok dosiahnete obyčajnou, ale kvalitnou mletou škoricou, nemusíte kupovať drahé extrakty a tabletky
- užívanie terapeutických dávok treba dodržať aspoň mesiac, potom – nie je to nevyhnutné, ale niekedy si človek potrebuje oddýchnuť od jednej výraznej chute – môžete užívanie škorice na niekoľko týždňov prerušiť, jej účinky pretrvávajú
- škoricové žuvačky a cukríky nemajú účinok mletej škorice, obsahujú väčšinou len syntetickú arómu.
Prečítajte si aj:
Ja si zas pečiem alebo dusím jabĺčka so škoricou. Na to lyžicu jogurtu a posypať orieškami. Je to zdravé, chutné, voňavé, super olovrant ku kávičke =)
Poznáte nejaký dobrý recept so škoricou? Milujem jej vôňu:)