Príčiny prekyslenia organizmu
Prekyslenie organizmu nastáva v dôsledku:
- svalovej námahy - extrémna námaha silne prekysľuje, vytvára sa kyselina mliečna; pri miernej námahe stačí telo kyselinu neutralizovať, ak je námaha veľká, nastáva prekyslenie, je potrebný relax na neutralizáciu kyselín
- nedostatok pohybu - sedavé zamestnanie v uzavretej miestnosti; pri sedení sa telo okysľuje a po 5 hodinách môže klesnúť pH moču zo 7,5 až na 5,0; (pohybom na čerstvom vzduchu sa kyseliny metabolizujú a ako oxid uhličitý vydychujú, tým sa neutralizuje pH moču, mizne únava
- nesprávnej stravy - dôležitý je správny pomer kyselinotvorných a zásadotvorných potravín
- nedostatočné prežutie potravy - vznikajú kvasné procesy, aj pri najkvalitnejších potravinách
- prejedanie - každý gram potravy navyše vyžaduje pri trávení zásadité prvky; hlad tlmia obiloviny, zelenina a ovocie - dobre prežuté!
- prijímame málo tekutín - vody (nevhodné sú sladené a farbené nápoje); časté sú poruchy pH moču, spôsobené nevyváženým príjmom tekutín; dostatok vody pomáha pri zápche, tráviacich ťažkostiach, bolestiach hlavy
- konanie a emócie - zásadotvorné pôsobia: odpočinok, spánok, cvičenie, pohyb na čerstvom vzduchu, radosť, smiech, priateľský rozhovor, srdečné vzťahy; kyselinotvorne pôsobia: obavy, strach, závisť, nenávisť, zlosť, sebectvo, klebetnosť, ohováranie
Proti nadmernému prekysleniu
- dajte prednosť zásadotvornej strave
- vyhýbajte sa kyselinotvorným potravinám
- vhodne kombinujte potraviny
- stravujte sa aspoň týždeň v mesiaci bez živočíšnych bielkovín
- ak to nie je nevyhnutné, nepoužívajte doplnkové prostriedky výživy
- pite zdravú čistú vodu
Náš tráviaci proces je teda zdravý, ak : máme primeranú chuť do jedla, nepriberáme - máme optimálnu hmotnosť, netrpíme chorobami trávenia, pravidelne aspoň raz denne sa vyprázdňujeme, po jedle nemáme pocit únavy, naopak - sme vitálni, uvoľnení, vyrovnaní. Zlepšuje sa nám trávenie, opäť spoznávame skutočný pocit hladu, stráca sa prekyslenie žalúdka, hlavne pri znížení až vylúčení konzumácie živočíšnych potravín, dodržiavaní doporučených kombinácií potravín, jedením menších porcií jedla, posledné jedlo jesť 3 hodiny pred spaním, nejesť veľa mäsa, vyprážaných jedál, čerstvého pečiva, sladkosti, nepiť alkohol, veľa kávy a nápojov s bublinkami. Človek stravujúci sa vyváženou, prevažne bezmäsitou stravou má pocit ľahkosti a lepšej pohyblivosti - prísunom živín z ľahkostráviteľnej stravy a pravidelnému vyprázdňovaniu sa telo čistí, kĺby a chrbtica sa stávajú pohyblivejšie, často sa strácajú bolesti hlavy (migrény), poruchy spánku, zlepšuje sa prísun vitálnej životnej energie, stráca sa stres, vnútorný nepokoj, človek sa stáva psychicky vyrovnaný, kľudný.
Na záver už len poznámka že máme pocit, že "máme na niečo chuť", veľakrát si tento pocit zamieňame s hladom a narýchlo si pripravíme, väčšinou úplne nezdravé jedlo. Najmä v prípade ak po hlavnom jedle máme pocit, že by sme ešte niečo zjedli, je to hlad po minerálnych a stopových prvkoch, ktoré telo nevyhnutne potrebuje pre metablizmus a chod mnohých proces v tele, ale keďže ich nedostalo v požitej potrave, pýta si ich pocitom hladu. Siahnime preto po ovocí, alebo zelenine, kde sa práve tieto látky nachádzajú.
Ak si toto všetko uvedomíme, v záujme zachovania svojho zdravia by sme mali zmeniť zloženie nami pripravovanej a podávanej stravy.